16 lucruri pe care trebuie să le știi despre whisky (partea a II-a)

16 lucruri pe care trebuie să le știi despre whisky (partea a II-a)

Continuăm lista cu cele 16 elemente demne de știut pentru un viitor pasionat al whisky-ului. Așadar data viitoare când vă aflați în fața unui pahar de whisky nu vă râmâne decât să vă întrebați dacă lucrurile aflate din această a doua listă v-au fost de un real ajutor în alegerea unui whisky care vi se potrivește …

9. În Scoția există mai multe regiuni în care se produce whisky-ul, regiuni ce imprimă diferite caracteristici produsului finit. Ele au fost inițial denumite folosindu-se vechile zone administrativ teritoriale de unde se percepeau taxele: Speyside, Highlands, Lowlands, Islands, Islay, Campbeltown. Există totuși și alte zone pe glob unde producția de whisky are deja tradiție: Irlanda, Statele Unite, Suedia, India, Noua Zeelandă, Afirca de Sud și Japonia.

10. Irlandezii folosesc pentru distilarea whisky-ului un decoct în care pe lângă orzul malțificat adaugă și orz crud. Tot ei sunt cei care au inventat distilarea continuă prin alambic cu coloană, iar considerând că whisky-ul produs de ei este calitativ superior scoțienilor, au decis să-l scrie whiskey, metodă preluată de la ei și de către americani.

11. Whisky-ul considerat afumat își are originile în insula hebrideeană Islay. Pe lângă folosirea turbei la încălzirea alambicurilor, la focul ei este uscat și orzul ceea ce imprimă în compoziția lui fenoli ce mai târziu sunt transmiși whisky-ului sub forma aromelor de fum, medicinale, iodate.

12. Whisky on rocks se referea literalmente la adăugarea de pietre reci luate din râu în recipientul din care se consuma distilatul. Odată cu apariția răcitoarelor și a frigiderelor pietrele au fost înlocuite de cuburile de gheață.

13. În mod normal, whisky-ul se bea sec sau doar cu apă plată adăugată. Gheața îngheață aromele și creează senzația domolirii puterii alcool-ului din pahar. În lumea pasionaților de whisky nu există termeni precum whisky and soda sau whisky and cola.

14. Paharul din care bei un whisky sau un whiskey are o formă ce nu trebuie neglijată și care este importantă. Depinde în primul rând ce bei și ce îți propui în momentul în care vrei să-ți torni un whisky. Paharul de forma lalelei sau sniffter, mai cunoscut ca Glencairn, după numele producătorului Glencairn Cristal este mult mai indicat dacă deguști pentru prima dată un malț, chiar dacă ai toate informațiile prealabil adunate. Forma de bulb în care se toarnă whisky-ul are legătură mai mult cu mirosul. Pentru a putea detecta mai bine parfumul unui whisky, acest pahar este mult mai recomandat. Vaporii aromatici se ridică și sunt astfel ghidați către nasul vostru către deschiderea mai îngustă a gurii paharului față de baza bombată.

15. Diferența dintre bourbon whiskey și Tennessee whiskey este data de metoda de filtrare ultimului sortiment, care înainte de a fi pus în butoaiele de stejar, este trecut printr-un filtru de carbune din lemn dulce de arțar. Procedeul se numeste Lincoln County Process.

16. Nu există cel mai bun whisky din lume pentru că mirosul și gustul sunt experiențe personale, iar un whisky nu trebuie băut pentru că este un statement social sau aspirațional.

FOTO: malts.com

Author

Pasionat de whisky și autorul primei lucrări românești despre whisky-ul scoțian - The Scotch Whisky Emporium - am decis să împărtășesc tuturor povestea frumoasă a acestui distilat cu o istorie de mai bine de cinci secole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *