All about ash

All about ash

Când apreciem calitatea unui trabuc urmărim câteva caracteristici distincte cum ar fi construcţia (prezenţa sau lipsa nervurilor în wrapper), textura foii de tutun, consistenta, gustul înainte de aprindere şi după, mirosul, felul arderii si nu în ultimul rănd aparenţa scrumului.
Scrumul unui trabuc este un indicator greu de păcalit al calităţii, aparenţa lui fiind strâns legată de tutunul folosit si condiţiile de păstrare.
Primul lucru pe care trebuie să-l observăm este culoarea cenuşei. Tutunul crescut într-un sol adecvat arde cu un scrum alb, iar majoritatea connoisseur-ilor consideră că o cenuşă albă este de preferat uneia gri, totuşi linia de demarcaţie intre alb şi gri este destul de fragilă astfel încât vom trata această calitate ca una “de preferat ”, decât ca o axiomă.
Construcţia scrumului este de asemenea importantă, scrumul unui trabuc de calitate va fi intotdeauna solid, drept, fără să se indoaie sau să se rupă, iar forma lui trebuie să păstreze forma ţigării. Scrumul unui trabuc inferior va fi fărămicios, şi se va desprinde uşor, nerezistând mai mult de 1 cm. Printre înpătimiţii fumatului de trabuc, obţinerea unui scrum cât mai lung este un motiv de mândrie pentru că aceasta operaţiune necesită indemânare în mănuirea şi pufăirea ţigării.
Spre deosebire de ţigarete, trabucul nu trebuie scuturat, cănd scrumul este pe punctul de a se desprinde, se lasă pe marginea scrumierei şi se roteşte într-o parte şi în alta pâna când cenuşa se desprinde de la sine.
Ca multe alte lucruri care privesc trabucurile premium, scrumul merită o atenţie specială pentru că este un indicator al calităţii, iar data viitoare când aprinzi un trabuc acordă-i mai multă atenţie pentru că îţi va dezvălui multe despre trabucul tău.

scrum_de_trabuc

Credite foto: cigarfan.net, perfectash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *