Arhipeleagul Hebride și whisky-ul

Arhipeleagul Hebride și whisky-ul

Arhipelagul Hebridelor se află în vestul Scotiei și cuprinde mai mult de 50 de insule locuite și impărțite în Inner Hebrides ce include Arran, Mull, Jura, Islay, Skye și Outer Hebrides cuprinzând Lewis, Harris, Uists și Barra. Din punct de vedere geografic și cultural există o seamă de diferențe între insulele cuprinsă de arhipelagul Hebridelor.
Când vine vorba de producția de whisky, Islay are clasificare aparte datorită caracterului afumat predominant, dar whisky-ul este produs în multe alte insule Hebride care propun o vastă oportunitate pentru iubitorii de scotch, peisaje și locuri fascinante, cu multe dramuri excepționale.
ARRAN
Multe dintre insule sunt deservite de feriboat-urile CalMac și una dintre cele mai accesibile este Arran, cu o calatorie de mai puțin de o oră de la Ardrosan ce se află la 35 mile departare de Glasgow.
Insula Arran este una din cele mai sudice insule Hebride, situată între Ayrshire și peninsula Kintyre. Este supranumită ”Scoția miniaturala” reproducând multe aspecte topografice și geografice ale Scoției, cu cochete sate de coastă, munți cu aspect neregulat în nord și dealuri domoale și împădurite în sud.
Arran are mai puțin de 20 mile în lungime și 10 mile latime, aici activând nu mai puțin de 50 de distilerii ilicite în secolul 19. De fapt, a avut o singură distilerie licențiată,La Lagg, ce a operat între anii 1825 si 1837. Ulterior, in 1993, fostul manager de la Chivas Brother și veteran în industrie Harold Currie, a decis să revitalizeze producția de whisky de pe insulă cu distileria sa Lochranza deschisă pentru comerț 2 ani mai tarziu și echipată cu doar o pereche de distilatoare. Continuatoare este Isle of Arran Distillery cu range de 10, 14 și 18 ani, destul de căutate și cu un visitor center foarte atractiv.
JURA
Jura este foarte apropiată de Islay, geografic vorbind, dar se remarcă prin faptul că produce malt neafumat, light afumat și heavy afumat și este situată în Craighouse, principala așezare din Jura. Actuala distilerie a fost ridicată în 1960 și a luat locul vechiului amplasament ce a funcționat între 1810 și 1901. Ea aparține Whyte & Mackay și malturlle sale intră atât în blenduri cât și în range-ul de single malturi Jura 10, 16 precum și afumatele Prophecy și Superstition. Este foarte populară pentru numărul mare de căprioare (cam de 5 ori mai multe decât locuitorii) cât și pentru a fi fost muza de inspirație a a lui George Orwell cu a sa vestită nuvelă futuristică „1984” pe timpul șederii sale la Barnhill. Se poate ajunge cu feriboat-ul via Islay de la Kennacraig-Port Ellen(sau Port Askaig) în Islay-Feolin în Jura.
MULL
O călătorie cu feriboatul către insula Mull începe în portul Oban unde CalMac oferă o traversare de 45 de minute până la Craignure în sud-estul insulei. Tobermory Distillery este situată în capitala insulei cu același nume (Tobermory).
Față de Arran, distileria datează din 1798 când a fost înființată de un comerciant local pe numele său John Sinclair ce a redenumit creștinește locația Ledaig ce inseamnă în galică paradisul sigur (safe heaven). Norocul nu a fost așa prezent astfel că distileria a fost inchisă mai mult de jumatate din existența sa iar dacă a fost și un dram de noroc acela s-a numit Burn Stewart Distillers care a crezut în potentialul ei cumparand-o cu 600.000 de pounds în 1993 și investiind înca 200.000 de pounds. Astăzi producția de la cele 4 distilatoare înalte este impartită 50:50 între malt neafumat vândut sub eticheta Tobermory și malt foarte afumat marketat Ledaig folosit și la blenduri ca Black Bottle și Scottish Leader.

insula_skye
SKYE
De la deschiderea podului Skye Bridge în 1995 insula Skye a devenit singura insula Hebrida cu o distilerie unde o călătorie cu ferry sau un zbor cu avionul nu sunt necesare. Podul leagă Kyle of Lochalsh, la 80 km de Inverness, de insula Skye .Odata ajuns pe insula, călatorind către nord-vest pe autostrada A 87 trecem pe langa un mic terminal de ferry la Sconser ce deserveste mica insulă din vecinatatea Raasay. Aici există un proiect de deschidere a unei distilerii mici cu un visitor center, proiect încă în faza de început.
Încă 3 mile până la Sligachan și am ajuns la vestita Talisker aparținând Diageo, la 30 de minute de capitala insulei Portree.
Distileria a fost inaugurată în 1830 de frații Hugh și Kenneth MacAskill și a fost major reconstruită în jurul anului 1960 și arată pe dinafară foarte modern, în schimb înăuntru păstrează o configurare cu 6 distilatoare de pe vremea când tripla distilare trăia momentele de glorie dinainte de 1928. Talisker este imbuteliat la o neobișnuită tărie de 45,8%, considerată de gazde ca fiind cea care dă cel mai expresiv caracter al unui single malt.
Talisker are un caracter afumat, piperat, specific, cu un range de 10, double matured și 30 ani, completat de câteva NAS-uri: Storm, Dark Storm și Port Ruige. Surprinzator, considerând relativa sa izolare, este gazda mai multor vizitatori anual decat oricare distilerie Diageo.
În prezent este singura distilerie din Skye, dar acest lucru se va schimba când distileria Torabhaig situată în peninsula Sleat va fi gata. Este proiectul lui Sir Iain Noble și el prognozează că prima picatură de distilat va curge undeva în anul 2017.
HARRIS
Din nordul insulei Skye, cu ferry de la terminalul Uig putem ajunge după o oră și patruzeci de minute în insula Harris, Outern Hebridean.
Distileria Harris, localizată aproape de port, este cea mai nouă distilerie scoțiană, inaugurată pe 24 septembrie acest an și se vrea o „social distillery” care să ducă vestea și spiritul insulei în toată lumea.
Maltul se numeste Hearach și este produs de o pereche de distilatoare iar visitor center este deschis 6 zile pe saptamană, cu duminica liberă în spiritul tradițiilor religioase din Harris și Lewis.
LEWIS
Insulele Harris și Lewis sunt practic o singură insulă, cu Harris ocupând partea sudică.
Tarbert este la confluența și de aici incepe drumul spre nord pentru a descoperi singura distilerie din Lewis, Abhain Dearg.
În galică înseamnă râul roșu și este cea mai vestică distilerie scoțiană si a fost ridicată de omul de afaceri Mark Tayburn. Producția a început în septembrie 2008 și distileria construită în jurul unei crescătorii de somon iese în evidență cu o pereche de distilatoare stil vechi ca și restul recuzitei.
În general produce whisky neafumat dar periodic scoate și malt afumat. Singura etichetă de până acum a fost o ediție de 3 ani în 2001 și urmează una de 10 ani în 2018.
Hebridele reprezintă o atracție pentru cei iubitori de natură sălbatică și spirit liber dar și pentru iubitorii unui dram sau doua de whisky bun.

scotia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *