Binge drinking

Binge drinking

Definiția termenului britanic de binge drinking a fost multă vreme supusă dezbaterilor pentru că înțelesul său fluctuează în funcție și de politicile naționale privitoare la consumul de alcool. Din punct de vedere medical, binge drinking este definit ca o perioadă scurtă de câteva zile consecutive în care un individ consumă alcool peste măsură.
The British Medical Association consideră actul de binge drinking ca fiind atunci când se desfășoară pe o perioadă de două sau mai multe zile, iar persoana în cauză renunță voit la activitățile cotidiene ce includ munca sau familia, doar pentru a consuma alcool până la intoxicare, principalul scop fiind acela de a atinge starea de ebrietate.
Astăzi din ce în ce mai des termenul de binge drinking este folosit pentru a desemna orice seară de consum exagerat de alcool. O altă definiție a termenului este consumul de alcool cu peste 50% mai mult decât cantitatea de alcool recomandată pentru întreaga săptămână, într-o singură seară. Pentru România, cantitatea de alcool de consumat de către bărbați sau femei este similară nefăcându-se diferențieri în funcție de sexe, adică 227.5 grame de alcool pe săptămână, valoare similară cu cea a britanicilor, recunoscuți pentru faptul că sunt heavy drinkers.

bigstock-Alcohol-addiction-Portrait-o-45287758

Împreună cu tutunul, alcoolul aparține clasei de droguri acceptate din punct de vedere social. Asta nu le face mai puțin periculoase pe ambele. În vreme ce consumul de produse din tutun implică adesea probleme de sănătate, abuzul de alcool poate avea pe lângă acestea și un impact social negativ: conducerea autovehiculelor sub influență, agresivitate, violență psihică și sexuală. Cu alte cuvinte la nivelul cel mai ridicat, alcoolul îți poate ruina literalmente viața, atât din punct de vedere al sănătății cât și social.
Sunt câteva puncte ce transformă alcoolul într-o problemă greu de mânuit. Consumat în cantități mici este inofensiv, iar în anumite doze este chiar benefic și recomandat. Bariera dintre consum și dependență este una destul de greu de trecut și apar adesea multe semne de alarmă pe care trebuie să le ignori până să devi un alcoolic. Nu același lucru se poate spune despre fumat, care produce dependență mult mai ușor.
Dependența trebuie separată de intoxicare. Ele nu reprezintă același lucru. Poți să te îmbeți fără a deveni dependent de alcool, cum de altfel poți deveni dependent fără să te îmbeți în mod frecvent. Linia dintre un pahar de relaxare după servici și nevoia de un pahar pentru a te relaxa după servici este de data asta foarte fină, iar cei care o trec nu observă asta decât prea târziu.

poster

Dacă hobby-ul vostru implică să consumi cantități mari de alcool este de preferat să faceți un pas în spate și să vă uitați cu cât mai multă obiectivitate posibilă la cantitățile pe care le ingerați. Cât de des beau? Cât de mult beau? Există un model de consum creat de mine care ar putea să mă îngrijoreze? Iată câteva întrebări care trebuie puse din când în când. În rest recomandarea este să consumați alcool întotdeauna moderat, iar în whisky să adăugați adesea apă plată pentru a-i descoperi întotdeauna arome și noi veleități.

FOTO: onemanwarblog.com; kleantreatmentcenter.com

Author

Pasionat de whisky și autorul primei lucrări românești despre whisky-ul scoțian - The Scotch Whisky Emporium - am decis să împărtășesc tuturor povestea frumoasă a acestui distilat cu o istorie de mai bine de cinci secole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *