Ce este un Tennessee Whiskey?

Ce este un Tennessee Whiskey?

Tennessee whiskey este definit ca fiind un straight bourbon whiskey ce este produs în statul american cu același nume. Această definiție a fost stabilită de către North American Free Trade Agreement (NAFTA).
Pentru a fi clasificat drept Tennessee whiskey, distilatul trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

• să fie făcut dintr-o combinație de cereale din care minim 51% să fie porumb; în general cantitatea de porumb este în jurul cifrei de 75%, însă variază în funcție de rețeta aleasă de master blender-ul local.
• să nu fie distilat la mai mult de 160 proof sau 80% ABV
• maturarea se face în mod obligatoriu în butoaie de stejar noi și care în prealabil au fost carbonizate pe interior pentru o mai bună interacțiune a distilatului cu lemnul de stejar
• new make spirit-ul nu poate fi pus la maturare în butoaie la o tărie mai mare de 125 proof sau 62.5% ABV
• perioada minimă de învechire este de doi ani
• este interzisă adăugarea de coloranți, aromatizatori sau alt tip de alcool
• îmbutelierea se face la minim 80 proof, adică 40% ABV sau mai mult, americanii de obicei preferă la 101 proof sau 50.5% ABV.
• whiskey-il trebuie să fie produs în mod obligatoriu în statul american Tennessee.

O parte din whiskey-urile de aici, mai precis cele produse la Jack Daniel’s sunt trecute printr-un proces suplimentar de filtrare numit ”Lincoln County Process”. Acesta constă în carbonizarea unei mari cantități de lemn de arțar, un lemn dulce, care apoi este folosit pentru a se filtra whiskey-ul proaspăt distilat înainte de a fi pus la învechit în butoaiele de stejar alb. Procedeul este denumit după ținutul Lincoln, locul unde inițial Jack Daniel și-a început producția de whiskey. În 1871 granițele ținutului au fost modificate și distileria lui Jack Daniel a fost înglobată în ținutul Moore unde în mod ironic vânzarea de băuturi alcoolice este interzisă.

LCPROCESS

Chiar dacă definiția whiskey-ului din Tennessee corespunde perfect rețetei bourbon-ului, mai puțin filtrarea opțională prin cărbune de arțar, producătorii de aici preferă să-și eticheteze produsele ca și Tennessee whiskey și nu ca bourbon. Oricum pentru multă vreme distilarea produselor alcoolice din statul Tennessee a fost acordată doar celor 3 ținuturi din cele 95 ale statului, fiind vorba de Cofee, Lincoln și Moore. Situația s-a schimbat abia în 2009 când drept de distilare au mai primit încă 44 de ținuturi.

FOTO: pageresource.com

Author

Pasionat de whisky și autorul primei lucrări românești despre whisky-ul scoțian - The Scotch Whisky Emporium - am decis să împărtășesc tuturor povestea frumoasă a acestui distilat cu o istorie de mai bine de cinci secole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *