Ce înseamnă PPM sau parts per million?

Ce înseamnă PPM sau parts per million?

PPM este prescurtarea de la parts per million (of phenol). Dacă în timpul uscării malțului, acest procedeu se face utilizând drept combustibil turba, malțul va căpăta o aromă de fum pe care o va transmite mai departe whisky-ului. În funcție de gradul de aromatizare cu fum s-a dezvoltat o scară pentru a măsura procesul în părți per milion.
Fenolii au o structură asemănătoare cu alcoolii, însă sunt acizi slabi. Ei iau naștere prin distilarea cărbunelui de turbă şi dau aromă şi gust alimentelor și băuturilor. Pe lângă aroma de fum datorată fenolilor, whisky-ul poate împrumuta și arome medicinale care se evidențiază și mai mult în combinație cu aromele de iod ale algelor de mare de pe coastele Scoției.

FENOLI

Aroma de fum și de iod este o trăsătură a whisky-urilor din Islay, însă procedeul s-a extins și la alte distilerii din alte regiuni care experimentează cu acest gen de arome. Așadar, este considerat un whisky uşor afumat cel ce are 2 ppm, mediu afumat cel ce are 15 ppm și foarte afumat cel ce are 25-35 ppm.
Cei de la Bruichladdich au experimentat de-a lungul anilor creând Octomore, ce a trecut de la versiunea Octomore 1 cu 131 PPM, prin versiunea 2 cu 140 PPM şi versiunea 3 cu 152 PPM și ajungând cu versiunea Octomore 4.1 la 167 PPM. În comparație cu această evoluție fulminantă, Ardbeg Supernova cu cei 100 PPM nu mai pare așa înfricoșător.

FOTO: apsnet.org

Author

Pasionat de whisky și autorul primei lucrări românești despre whisky-ul scoțian - The Scotch Whisky Emporium - am decis să împărtășesc tuturor povestea frumoasă a acestui distilat cu o istorie de mai bine de cinci secole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *