Cine produce și de unde provine whisky-ul ieftin?

Cine produce și de unde provine whisky-ul ieftin?

Whisky-ul și legea britanică

Industria whisky-ului are numeroase reglementări, ceea ce face din ea o arie de expertiză specială. Legea britanică ce definește whisky-ul are 41 de secțiuni având grijă să nu-i scape nimic din întreg procesul de producție, maturare, etichetare etc. Scotch Whisky Association veghează cu un ochi de șoim asupra producătorilor pe care nu-i lasă să se abată de la regulamentele ei.

Producătorii de whisky, în comparație cu alte băuturi alcoolice sunt într-un număr echitabil și totuși cine produce whisky-ul ieftin și în cantități mari aflat pe rafturile de jos ale supermarket-ului?

Secretul rețetei blended whisky-ului

Este normal ca rețeta unui blended whisky să fie ținută secretă de către producători precum Johnnie Walker sau Chivas Regal, însă totodată este cunoscut faptul că Diageo sau Pernod Ricard au distileriile lor de casă pe care le poți vizita și poți vedea cum se produce whisky-ul lor: Cardhu pentru Johnnie Walker, Strathisla pentru Chivas, Glenturret pentru Famous Grouse sau Glenburgie pentru Ballantine’s.

Dar ca să-ți creezi propriul label de whisky nu este necesar să-ți construiești propria distilerie. Povestea blended scotch whisky-ului a început la jumătatea secolului al XIX-lea cu en-gross-iști precum John Walker, John Dewar sau frații Chivas care cumpărau materia primă în butoaie și apoi aplicau propria rețetă pentru a le amesteca. Această cutumă este atât de veche încât și astăzi mai toate distileriile deținute chiar de mari conglomerate vând whisky-ul lor către compani care doar îmbuteliază. Dar de ce fac asta când ar putea vinde propriul whisky direct către consumatori la un preț mai bun?

Whisky-ul scoțian – cât costă să produci un litru?

Răspunsul este ușor de intuit. Vânzarea whisky-ului proaspăt distilat, cunoscut ca și new make spirit asigură distileriei o infuzie directă de cash. Să ne gândim că totuși prețul de producție de new make spirit per litru nu depășește un maxim de 0.30€.

Ca să fiu mai exact pentru o sticlă de whisky ieftin din Germania care costă 6.59€, iată cum se împart taxele și producția: 1.05€ este TVA-ul, 3.65€ este taxa pe alcool (taxa pe alcool este de 13.03€ per litru de alcool pur, ceea ce la o sticlă de whisky de 0.7 litri se traduce în 3.65€), iar pentru sticla de whisky mai rămân 1.89€ care trebuie împărțiți către: supermarket, transport, compania care face blend-ul, îmbuteliator, depozitare și maturare, distilerie, fermierul care produce orzul. Ca să produci un litru de new make spirit ai nevoie de două kilograme de orz malțificat, care costă în Scoția 300€ pe tona metrică, asta ar însemna 0.30€ per kilogram, adică 0.17€ pentru o sticlă de 0.7 litri.

Whisky-ul bulk – partea întunecată a industriei

Piața de bulk whisky nu face totdeauna cinste industriei care a învăluit brand-urile într-o aură istorică ce depășește unori și două secole și jumătate. Nu e de mirare că atunci când ai clădit un brand premium de blend sau single malt, nu vrei ca oamenii să știe că distilatul tău se poate găsi și într-o sticlă de whisky de 7€ de la supermarket-ul din colț. Astfel că se apelează la brokeri de butoaie care tranzacționează whisky-ul bulk. Despre acest gen de business se știu însă foarte puține. Discreția este cuvântul care stăpânește acest segment, iar britanicii sunt totuși niște gentlemeni.

Whisky-ul bulk este folosit uneori și în compoziția blend-urilor de calitate, însă de cele mai multe ori intră în compoziția whisky-ului ieftin, care nu are mai mult decât vârsta minimă legală de trei ani.

Vă propun un exercițiu deprimant. Intrați pe renumitul site alibaba.com și căutați whisky bulk. Veți afla că pentru doar câteva sute de euro veți putea să cumpătați 1000 de litri de whisky. Poate veți dori să vă începeți propria afacere de whisky blending. Nu rămâne decât să găsiți un depozit într-o zonă muntoasă și să luați ceva butoaie de la producătorii români de vin, mai așteptați minim trei ani și gata primul (sau de fapt al doilea) blend whisky românesc.

WHISKY IEFTIN

FOTO: Pernod Ricard

Author

Pasionat de whisky și autorul primei lucrări românești despre whisky-ul scoțian - The Scotch Whisky Emporium - am decis să împărtășesc tuturor povestea frumoasă a acestui distilat cu o istorie de mai bine de cinci secole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *