Cum se păstrează trabucurile

Cum se păstrează trabucurile

Aspectul crucial al păstrării trabucurilor este menținerea unui mediu stabil. Acestea trebuiesc depozitate la 65-70° Fahrenheit (18-21° Celsius) și 70% umiditate. Prea multă căldură sau umiditate și trabucurile vor mucegăi, temperatura prea mică sau umiditate insuficientă și trabucurile se vor usca, iar procesul de maturare va fi stopat.
Trabucurile uscate au mai puțină aromă, sunt mai ușoare, iar fumul are un gust iute, înțepător. Păstrarea în condiții de umiditate scăzută duce de asemenea la crăparea învelișului, tăiere defectoasă și în general privarea de calitățile de bază pe care le căutăm la un trabuc premium. Umiditatea și temperatura prea mari duc la mucegăirea trabucului, tiraj îngreunat și stingerea frecventă. Mucegaiul trabucului, așa numitul mold, reprezintă cu adevărat o pacoste pentru humidor pentru că se răspândește rapid la toate trabucurile și pe pereții humidorului, necesitând măsuri imediate de izolare a stick-urilor afectate si de igienizare a incintei.

mucegai_trabucuri
De asemenea, schimbările rapide de temperatură și umiditate pot dăuna trabucurilor, cauzând contracții sau dilatări care duc la ruperea invelișului.
Așadar, trabucurile trebuiesc păstrate în aceste condiții constante de temperatură și umiditate, iar device-ul în care se depozitează se numește humidor. Humidorul este o incintă de lemn de esență tare căptușit la interior cu lemn de cedru și prevăzută cu un sistem de umidificare (de regulă o cutiuță de plastic cu un burete cu apă) și un higrometru care măsoară nivelul umidității. Humidoarele clasice nu au și sisteme de reglare a temperaturii, astfel că va trebui acordată atenție specială locului unde va sta humidorul pentru ca temperatura să fie apropiată celei recomandate, deci trebuie găsit un loc fără variații mari de temperatură (cameră răcoroasă, în nici un caz la soare).
Altă condiție importantă este ca spațiul liber din humidor să fie de două ori mai mare decât spațiul ocupat de trabucuri (deci humidorul nu trebuie umplut niciodată la capacitate maximă). De asemenea, trabucurile trebuiesc rotite la un anumit interval de timp, iar locul lor în humidor schimbat prin alternare, astfel încât toate trabucurile să fie supuse la aceleași condiții ideale pe toate părțile și lăsate să respire.

Credite foto: demonik.com, cigarweekly.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *