Cum se produce whisky-ul?

Cum se produce whisky-ul?

Dacă te-ai întrebat vreodată care este procesul de producție al whisky-ului, îți prezentăm toate procesele prin care trece orzul, pentru a deveni ceea ce poţi cumpăra în sticle frumos aranjate pe rafturi.

 

Cum se transformă orzul în malț?

 

După ce este cules orzul, acesta se lasă la uscat (fie în aer, fie în fum de turbă), ca ulterior să fie spart și pus în apă fierbinte, care ajunge de regulă la 63 ºC. După o perioadă, orzul se strecoară, iar apa, care a căpătat aromă de la boabele de orz (practic, este un ceai de orz) poate fi transformată într-o bere fără hamei. Pentru transformarea ceaiului în bere, în momentul în care acesta ajunge la 18-28 ºC, se adaugă drojdie, care transformă zahărul deja existent, în alcool.

De aici, whisky-ul începe sa se diferențieze, în funcție de tipul de drojdie folosită, care oferă o anumită personalitate fiecărei distilerii în parte.

Trebuie să se acorde o atenție maximă procesului de fermentare, deoarece un spaţiu care nu prezintă o curățenie deplină, poate duce la apariția unei drojdii salbatice, care transformă zahărul într-o substanță extrem de neplacută. Astfel, trebuie să se grăbească procesul de adăugare a drojdiei de calitate, dar cu toate acestea, să se aștepte o temperatură optimă, pentru ca drojdia să își poată face treaba așa cum trebuie.

 

Ce se întâmplă cu berea, mai departe?

 

Odată ce berea ajunge să aibă alcool, aceasta este pusă într-un distilator (un cazan realizat din cupru, asemănător cu cazanele de țuică) și este încălzită. Cum alcoolul se transformă în abur la temperaturi mai mici decât apa, cazanul trebuie să fie încălzit la 78 ºC, pentru a putea extrage partea interesantă din berea pusă la încălzit. Alcoolul extras la 68 de grade prezintă acetonă si metanol, așadar trebuie să fie aruncat. Abia după ce se ajunge la 78.4 ºC, se poate extrage alcoolul bun de consumat, care se transformă din nou în lichid și este colectat. După 82.4 ºC apare un alt alcool neindicat pentru băut, motiv pentru care, tot ceea ce se obține trebuie să fie distilat de două ori, pentru a putea fi eliminate părțile periculoase și pentru a se putea da tărie alcoolului. Există și situații în care alcoolul este distilat de trei ori, cum ar fi cazul whiskey-ului irlandez.

Deși se poate distila și de mai mult de trei ori, de obicei nu se trece peste a treia distilare, deoarece se pierd aromele date de orz si de procesul de fermentare.

Este foarte important și tipul de cazan în care se distilează alcoolul, deoarece contribuie și el serios la gustul final al whisky-ului.

 

Când este gata whisky-ul?

 

Odată ce a fost distilat, se poate spune că s-a obținut un whisky nou născut. Acesta trebuie să mai treacă prin câteva procese, pentru a putea lua denumirea de whisky. Astfel, trebuie să fie lăsat la îmbătrânit în butoaie de stejar pentru cel puțin 3 ani, de unde whisky-ul poate sa obțină diverse arome și să capete o adevărată personalitate.

File Glendronach pot stills

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *