Curing-ul
După ce plantele de tutun produc frunze mature, acestea sunt recoltate și aduse în hambarele de curing, proces care se traduce aproximativ prin uscare/deshidratare.
În acest proces frunzele de tutun sunt deshidratate în principal prin două metode, air-curing sau dry-curing, prin care procentul de umiditate din frunze se reduce de la 80% la aproximativ 20%. Condițiile sunt controlate prin încălzitoare cu propan care ridică temperatura pentru a micșora umiditatea și ventilatoare care ajută în procesul de indepărtare a ei.
Seco (frunzele de la baza plantei), sunt primele care trebuie uscate, urmate de Viso (frunze din mijloc), Ligero (frunzele superioare) și Tiempo medio (cele mai tinere frunze).
Pe măsură ce se usucă, frunzele sunt depozitate în rafturile superioare ale hambarelor, în timp ce frunzele noi sunt așezate dedesubtul lor. Odata ce se ajunge în varf, procesul este complet iar frunzele sunt ambalate și pregătite pentru fermentare și ambalare. Toată această procedură durează între 40 și 60 de zile, timp în care frunzele își scimbă culoarea de la verde la maro închis și pierd cca 80% din umiditatea inițială.
Fermentarea
Dupa finalizarea procesului de curing, frunzele sunt strânse în pachete de 40-50 bucăți legate între ele de tulpini și stivuite în grămezi mai mari numite piloni, grămezi în care se declanșează procesul de fermentație datorat presiunii exercitate de frunzele depozitate în vrac, temperatură și umiditate. Prin acest proces sunt eliminați compuși nedoriți ca azotul și amoniacul și permite frunzelor să dezvolte profilul lor de aromă. În interiorul pilonilor, datorită fermentației temperatura poate ajunge și la 60 grade Celsius, iar pentru a asigura o fermentție uniformă, pilonii sunt dezmembrați si asamblați de cîteva ori in decursul primei fermentări care dureaza fix 25 de zile. O a doua fermentație este necesară și ea diferă ca perioadă de timp în funcție de tipul de frunză ( 30 zile pentru Seco, 60 zile Viso, 90 zile Ligero ). Între cele două etape de fermentație are loc procedura de stripping care reprezintă înlăturarea nervurii principale a frunzei si de clasificare după culoare, mărime și calitate.
Maturarea
Tot tutunul care va intra în compoziția trabucurilor premium va trece obligatoriu printr-un proces de maturare/aging, în camere cu condiții speciale de umiditate și temperatură înainte de a porni spre fabrică pentru blending si rulare.
credite foto: tobaccopub.net, dreamstime.com