Distilarea este operaţiunea tehnologică de extragere a alcoolului etilic şi a altor componenţi volatili din materiile fermentate (borhot /wash) cu ajutorul instalaţiilor de distilare.
Acest fenomen are loc ca urmare a fierberii și condensării; alcoolul are un punct de fierbere mai mic decât al apei așa că se ridică sub formă de vapori când este încălzit. Este transformat în lichid înapoi prin simpla trecere printr-un condensator care raceste gazul, ducându-l in stare lichidă.
Recipientele în care au loc aceste procese se numesc „pot stills” și sunt vase mari de cupru prevăzute cu un gât îngust care se numește „lyne arm” sau „lye pipe”,curbate, care intră în condensator (condenser)-de multe ori aflat în afara camerei distilatoarelor. Condensatorul este de fapt o serpentină cu secțiunea ce se îngustează treptat cufundată într-un vas cu apă rece ce se cheamă ‚worm”. Aceasta este varianta tradițională, dar mai există și varianta cu celule și țevi ”shell and tube” cu celulele conținând vapori, iar țevile apă rece.
Pentru a putea distila malt whisky avem nevoie de două distilatoare, adică de două distilări. Primul este „wash still” și al doilea „low wine still”. Ocazional avem nevoie de treia distilare așa că vom avea trei distilatoare diferite. În general „wash stills” sunt mai înalte și au un volum mai ridicat. Cel mai mare este cel de la Glenfarclas (30.000 litri) iar cel mai mic este deținut de Kilchoman (2700 litri). Acestea sunt umplute în general trei sferturi.
Designul acestor distilatoare, marimea și unghiul gâtului, diferă de la o distilerie la alta, neexistând distilatoare identice în toată Scoția. Cele mai înalte, cum sunt cele dela Glenmorangie, vor colecta doar cei mai ușori alcooli, adică cei mai volatili. Cei mai grei vor cădea înapoi ca reflux și se vor redistila. Același rol îl au distilatoarele boil-balls, ce au o cameră sferică între distilator și gât pentru a crețte refluxul. Tot pentru a spori refluxul, gâtul distilatorului este înclinat înspre sus.
Un alt aspect cheie când proiectăm distilatorul, este aria de contact între wash sau low wines și pereții de cupru ai distilatorul. Cuprul dizolvă cu ușurință și are o influență importantă în calitatea alcoolului îndepărtând aromele sulfuroase și vegetale prin reacții chimice. Acest lucru este important mai ales în timpul primei disitlări. Deci, cu cât este mai mic distilatorul, cu atât contactul dintre cupru și distilat este mai mare și alcoolul rezultat este mai delicat.
Un alt aspect important este ce fel de încălzire folosim, adică prin foc direct aplicat la fundul distilatorului sau prin foc indirect (cu abur). Astăzi din ce in ce mai multe distilerii se întorc la încălzirea tradițională prin foc direct care furnizează alcooli mai rafinați, mai delicati.