Distileriile Hobart din Tasmania

Distileriile Hobart din Tasmania

Bill Lark, distilatorul principal al companiei tasmaniene, își amintește cu plăcere sfârșitul anilor ’80, când, fiind la pescuit, împreună cu soția sa și cu câțiva prieteni, a decis ca este cazul sa isi încerce norocul în producția de whisky din Tasmania.

Ideea i-a venit în timp ce bea whisky și realiza că Tasmania are un orz extrem de bun și o apă curată, așadar, șansele de a produce un whisky de calitate sunt destul de mari.

Ulterior, procesul de a-și deschide o distilerie a fost destul de complicat. A vorbit cu oameni din domeniu, in Scoția, iar faptul ca bunicii soției sale erau scoțieni a ușurat destul de mult tot procesul, însă acest lucru doar pe hârtie, deoarece legea distilării din 1901 presupunea că oricine produce această băutură trebuie să aibă un distilator foarte mare, ceea ce însemna că distilatorii noi pe piață se loveau de problema economica și, de cele mai multe ori renunțau la idee.

Neintimidat de această lege,  Bill a reușit să vorbească cu ministrul afacerilor mici din vremea aceea, care a fost de acord să modifice legea, în așa fel încât distileriile mici să își găsească și ele un loc pe piață.

Prima producție de whisky a lui Lark a apărut în 1992. Aceasta a reprezentat și prima producție din Tasmania, după mai bine de 150 de ani. Distileria lui Lark a reușit să exporte whisky australian inclusiv in Statele Unite ale Americii și a primit numeroase premii, ultimul fiind Telstra 2014 pentru cele mai bune afaceri mici ale anului.

Astăzi, după curajul lui Lark de a propune schimbarea legii, Tasmania are nu mai puțin de 9 distilerii și produce unul dintre cele mai bune whisky-uri ale lumii, avand recunoaștere internaționala pentru aromele cu totul și cu totul deosebite.

Deși inițial, Lark nu era prea încrezător că whisky-ul produs de el poate sa concureze cot la cot cu cel din Scoția, Irlanda, Japonia sau America, premiile primite l-au încurajat. Astăzi, există o cerere foarte mare de whisky tasmanian, incât provocarea majoră pe care o au producătorii de aici este să poată sa producă suficient de mult whisky încât să facă față doritorilor.

Bill Lark este cunoscut ca fiind tatăl producției de whisky tasmanian și, pe langă producția propriu zisă, reușește să ajute și alte distilerii din zonă să crească, considerând că în felul acesta poate crea o adevărată industrie in Tasmania.

Producția anuală de whisky la distileria Lark este de aproximativ 15000 de litri, iar acest lucru este realizat cu ajutorul a 18 angajați. Aproximativ 20 % din producție ajunge în America, Europa și Asia, însă Lark vrea să oprească exportul, deoarece există o cerere locală extrem de mare. Pentru a crește, afacerea lui Bill are nevoie de un capital mult mai mare.

Planul producătorului Hobart pentru următorii 5 ani, este de a produce 45000 de litri de whisky, dar și de alte băuturi, în condițiile în care deja a început să producă gin si vodcă.

-Lisa_Young_2014_Lark_Distillery_DSC_6562

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *