Gonzales Byass sherry Pedro Ximenez

Gonzales Byass sherry Pedro Ximenez

Pedro Ximenez este un soi de struguri albi din Jerez lăsaţi la uscat până devin stafide, apoi storși în prese orizontale de două ori și a treia oară în presa verticală. Mustul obţinut este apoi fortifiat cu alcool din struguri și lăsat la maturat în butoaie de stejar european între 2 și 8 ani.

Aceste butoaie sunt cele folosite in Scoţia pentru maturarea whisky-urilor, așa numitele butoaie ex-sherry. Mai sunt folosite și butoaie în care a fost maturat sherry din soiurile Manznilla, Fino, Amontillado, Oloroso și Moscatel, toate maturate prin metoda Solera ajungând la o alcoolemie de 15-17%.

Nu au o indicaţie de vârstă datorită amestecarii mai multor vârste prin procedeul Solera și sunt foarte închise la culoare cu un miros profund de stafide și de sirop de tuse, cu o corpolenţă foarte mare, de sirop, cu un gust leșinător de dulce (mult mai dulce decât Lacrima lui Ovidiu) dar care folosește foarte mult whisky-urilor ce-l vor urma în aceste butoaie. De aceea este cel mai potrivit pentru a se folosi în industria whisky-ului.

sherry pedro ximenez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *