Industria whiskey-ului scoţian, lovită de criză la începutul lui 2014

Industria whiskey-ului scoţian, lovită de criză la începutul lui 2014

Conform datelor înregistrate de către Scotch Whisky Association, exportul whisky-ului scoţian a înregistrat o scădere  de 1.77 miliarde de lire în prima jumătate a anului 2014. Acest fapt arată o scădere chiar mai mare decât cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, mai exact de 11 procente. Exporturile au scăzut la modul general, însă nu în toate statele lumii. Spre exemplu, vânzările în Franţa au crescut. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Australia, Taiwan şi Japonia. Un fapt suprinzător este acela că exportul de whisky către Emiratele Arabe Unite a crescut cu 26 de procente, ceea ce vine în contradicţie cu ideile şi cultura musulmană. India este o altă ţară care a înregistrat o creştere majoră în ceea ce priveşte exportul de băuturi alcoolice, în special de whisky. Creşterea procentelor în India a ajuns până la 31%, în timp ce China şi Statele Unite ale Americii suferă scăderi intense. Alte ţări către care producţia de whisky scotch se îndreaptă cu viteză mare sunt Germania, Mexic, Singapore şi Brazilia. Toate aceste date sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât datele înregistrate în ultimul deceniu în acest domeniu s-au arătat a fi stabile, cu creşteri uşoare şi cu perspective pozitive.

Whisky-ul scoţian este cunoscut şi sub denumirea simplă de scotch şi este produs în Scoţia. Acest tip de băutură alcoolică trebuie să fie produsă în concordanţă cu prevederile legii, iar vechimea acestei băuturi trebuie să fie de cel puţin trei ani. Anul 2009 a fost anul în care producţia, etichetarea şi îmbutelierea scotch-ului a fost descrisă în detaliu de către SWR (Scotch Whisky Regulations), astfel încât toate distileriile să urmărească acelaşi set de reguli. Astfel, băutura alcoolică numită scotch trebuie să fie produsă pe teritoriul Scoţiei, în distilerii proprii, folosind apă şi malţ de orz la care pot fi adăugate numai cereale integrale, trebuie să fie procesată într-o distilerie într-un mash (o suprafaţă folosită pentru mixarea substanţelor şi a ingredientelor), trebuie să fie convertită într-o substanţă fermentată numai prin sisteme cu enzime endogene, trebuie să fie fermentată numai prin adăugarea drojdiei în aceeaşi distilerie şi trebuie să fie distilată la o putere a alcoolului de mai puţin de 94%. În continuare, trebuie păstrată în butoaie de stejar cu o capacitate de 700 de litri pentru cel puţin trei ani, timp în care să reţină culoarea, aroma şi gustul ingredientelor şi a materialelor folosite, iar rezultatul producţiei şi maturării să fie vizibil. Scotch-ul nu poate să conţină alte substanţe în afară de apă şi colorant de caramel simplu (E150A) şi nu poate să aibă o concentraţie de alcool mai mică de 40%.  În ceea ce priveşte etichetarea sticlelor de scotch, există câteva elemente care trebuie luate în considerare de către producătorii acestei bauturi alcoolice în Scoţia şi anume aspecte legate de producţie, de ani, de îmbuteliere şi de proprietate, împreună cu o declaraţie legată de malţul sau cerealele folosite la producerea în timp a băuturii, care este una dintre cele mai aromate şi mai intense băuturi la nivel mondial.

Scotch-Whisky-selections

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *