Piața asiatică de scotch whisky în scădere abruptă în 2013

Piața asiatică de scotch whisky în scădere abruptă în 2013

China a ieșit din topul cu 20 de locuri al piețelor pentru scotch după ce în anul 2013 a înregistrat o scădere cu 30% a consumului de distilate scoțiene. Cifrele date publicității de către Scotch Whisky Association (SWA) referitoare la exporturile industriei către china au arătat că vânzările pentru anul 2013 au fost de doar 51 de milioane £.
Declinul pieței a fost atribuit susținutei campanii de austeritate prmovate de guvernul chinez ca urmare a sumelor uriașe cheltuite anterior de angajații statului pentru achiziționarea de produse premium și ultra-premium din portofoliul distilatelor de malț. Numeroase companii din domeniul producției de whisky au admis că au de suferit de pe urma acestei noi politici a guvernului chinez. Măsura a fost menită să încerce să stopeze corupția din rândul oficialilor guvernamentali și ai armatei chineze care s-au obișnuit să primească acest gen de produse.
Simptomul scăderii pieței de whisky asiatice este unul generalizat, exporturile către Taiwan, Coreea de Sud și Japonia fiind de asemenea în declin, cu valori cuprinse între 13% și 15%. Cu toate acestea cifrele SWA arată că per total exportul global al produselor scoțiene a crescut de la 1.2 miliarde de sticle la 1.3 mliarde, ceea ce reprezintă un plus de 3%. Single malt-urile reprezintă o cincime din totalul produselor exportate din punct de vedere al valorii, ceea ce însumează o creștere de 5% până către un record de 820 milioane £. Totuși în final valoarea totală a exporturilor a rămas aceeași ca în 2012, adică 4.3 miliarde £.

china-flag-new

Performanțe mult mai bune decât în anul 2012 au fost înregistrate pe piețele din Statele Unite, Franța, India, Brazilia, Mexi și Polonia. Cifrele de aici au făcut ca scăderea din Asia să nu fie resimțită în rapoartele totale finale ale anului 2013. În Statele Unite ale Americii, care este de departe cea mai mare piață de scotch după valoarea exportată, cifrele au înregistrat o creștere de 8% până către un record de 819 milioane £.
Franța a rămas în continuare cea mai mare piață de scotch în ceea ce privește volumul. La rândul ei a înregistrat o urcare de 16% după înlăturarea taxării excesive a acestor produse, taxare implementată în 2012. India a devenit cea-a dea patra piață de export ca volume și pe locul 14 ca valoare cu o creștere de 12% până către 69 milioane £.
Cele mai interesante salturi s-au înregistrat în Brazilia și Mexic, țări în care creșterea a fost de 20%, înregistrând valori de 99 milioane £ în Brazilia și 110 milioane £ în Mexic.
În fine, cea mai mare creștere menită să debalanseze orice raport a fost făcută de piața poloneză, considerată o poartă de trecere către Europa de Est pe unde se speră că va putea pătrunde scotch whisky-ul. Polonia a reușit să înregistreze o neverosimilă creștere a cererii de scotch cu 38%, crescând ca valoare până la suma de 60 de milioane £, aproape de cifra înregistrată de India.

poland_flag_by_adydesign-d3be35i

Industria de scotch whisky reprezintă în jur de 85% din exporturile de produse alimentare scoțiene și aproximativ 25% din total de exporturi al Marii Britanii.

FOTO: thetimes.co.uk

Author

Pasionat de whisky și autorul primei lucrări românești despre whisky-ul scoțian - The Scotch Whisky Emporium - am decis să împărtășesc tuturor povestea frumoasă a acestui distilat cu o istorie de mai bine de cinci secole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *