Preferințele pentru scotch whisky în 2013

Preferințele pentru scotch whisky în 2013

Un singur lucru îi unește pe consumatorii de whisky din întreaga lume, iar acest lucru este dragostea pentru scotch. Totuși este surprinzător, însă de așteptat cum gusturile și trend-urile diferă de la regiune la regiune sau de la țară la țară. Binecunoscutul site singlemaltdirect.com livrează scotch pe comandă în mai bine de 100 de țări astfel că le-a fost destul de simplu să facă un studiu în acest sens.
Managing directorul celor de la singlemaltdirect.com Duncan Ralph explică acest fapt: ”Cea mai mare piață în care exportăm este cea din Statele Unite, iar acolo sesizăm o mare înclinație către distilatele din Speyside și Highland, în mare parte single malt. Brand-uri binecunoscute precum Glenlivet, Glenfiddich și Dalmore sunt foarte populare, însă recent un nou brand a devenit și mai popular și vă vorbesc despre The Macallan.”

TWC IRISH 1

Europa este adepta diversității. Suedezii și danezii iubesc distilatul din Islay. În Suedia atât Bowmore cât și Lagavulin sunt foarte apreciate, însă nu sunt atât de populare precum Bruichladdich, iar în Danemarca topul preferințelor este deținut de către Ardbeg. Bineînțeles că Islay împreună cu restul insulelor Hebride au fost cândva sub dominația vikingă, însă cred că afinitatea vine mai de grabă de la împărțirea aceluiaș fond de climă.
Germanii nu sunt de exemplu atât de atrași de whisky-urile cu arome afumate sau fenolice. Brand-uri ca Dalmore sau The Macallan sunt prevalente în cererea pieței teutone pentru anul 2013. Italienii, au preferat anul acesta Singleton of Dufftown din Speyside, iar single malt-ul de la Fettercairn a fost foarte apreciat de către consumatorii francezi.
Mult mai departe India a devenit și ea o destinație de export a single malt-ului. Numele mari din industrie vând cantități considerabile aici, nu la fel de bine însă precum distilatele din Lowland de la Auchentoshan și Littlemil. Un alt exemplu exotic este Peru, unde Dalwhinnie este un bestseller.
Iată mai jos un top al vânzărilor de single malt și mai ales mărcile dominante din aceste piețe în funcție de livrările celor de la singlemaltdirect.com:

1. UK – Glendronach
2. USA – The Macallan
3. Australia – Edradour
4. Finland – Tobermory
5. Canada – AnCnoc
6. Denmark – Ardbeg
7. Italy – Dufftown
8. Sweden – Bruichladdich
9. China – BenRiach
10. Germany – Dalmore
FOTO: Momentos

Author

Pasionat de whisky și autorul primei lucrări românești despre whisky-ul scoțian - The Scotch Whisky Emporium - am decis să împărtășesc tuturor povestea frumoasă a acestui distilat cu o istorie de mai bine de cinci secole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *