Războiul Whiskey-ului

Războiul Whiskey-ului

La sfârșitul secolului XIX, nedorind să plătească taxe pentru producția pe care o aveau, un număr impresionant de distilerii din New York au fost nevoite să înfrunte o adevărată armată, dispusă sa îi oblige pe distilatori să respecte legea.

Pentru partea industrială din Brooklyn, acțiunea armatei a fost ca o furtună care a măturat totul în jur. Rămășițele celor 20 de distilerii ilegale rămăseseră abandonate chiar in mijlocul producției iar mirosul acru pătrundea fiecare loc de pe Brooklyn.

Toată acțiunea era realizată de proaspăt înființatul birou internațional pentru taxe și impozite din SUA, echivalentul Fiscului din perioada respectivă.

Acțiunea a fost una extrem de vastă, în condițiile în care au existat nu mai puțin de 2000 de soldați care au atacat cartierul în care se producea cel mai mult whiskey ilegal. Vizați erau cei care evitau să plătească taxe la o scala uriașă, iar soluția era simplă: demolarea tuturor distileriilor.

Începută în octombrie 1869, acțiunea biroului internaţional pentru taxe și a armatei a durat aproximativ 2 ani, în condițiile în care majoritatea distileriilor aflau de fiecare acțiune armată și reușeau să fugă, ca apoi să se întoarcă pentru a produce.

Tot scandalul a apărut datorită taxelor, pe care distilatorii nu voiau sub nicio formă să le plătească. Era și normal, pe de o parte, în condițiile în care până în 1862, alcoolul nu era taxat absolut deloc, ca ulterior, să apară taxe într-o continuă creștere. Era foarte tentantă evaziunea fiscală, ceea ce a dus la o adevărată industrie de whiskey și alte băuturi alcoolice contrafăcute.

De cealaltă parte, pentru guvernul din acea perioadă, taxarea distileriilor era esențială, în condițiile în care taxele de aici puteau acoperi 20% din întregul buget. În condițiile în care în Manhattan, o singură distilerie putea să se sustragă de la plata a 500 000 de dolari în doar 7 luni, acțiunea armatei era oarecum justificată. În acea perioadă, 500 000 de dolari reprezentau peste 9 milioane de dolari din perioada de astăzi.

Războiul dintre distileriile care se sustrăgeau de la plata taxelor și autorități a durat o perioadă destul de lungă în Brooklyn și multe alte cartiere ale New York-ului, în condițiile în care producția de alcool era foarte profitabilă, iar autoritățile nu erau atât de bine organizate încât să poată ține sub control înființarea unor noi distilerii. Astfel, frecvent apăreau distilerii și fabrici mici de alcool, care erau destul de greu de depistat și care livrau băutură inclusiv prin unul dintre cele mai mari porturi din SUA: New York.

Astăzi, lucrurile în zonă sunt mult mai liniștite, însă producția de whiskey s-a întors în 2012, odată cu apariția distileriei Kings County. Aceasta produce alcool din porumb organic și amintește într-un fel sau altul de vechile vremuri, deoarece se află chiar în zona problematică.

 

Distileria Kings County

Distileria Kings County

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *