Recomandarea Mr. Malt: Bowmore Surf NAS

Recomandarea Mr. Malt: Bowmore Surf NAS

Fatalitate, mă întorc iarași în Islay, pentru încă un distilat Bowmore, unul dintre cele mai echilibrate single malturi, mai ales că e foarte greu acest lucru pentru un “afumat”.
Bowmore Surf este un NAS (no age statement),un whisky destinat exclusiv pieței de travel retail, îmbuteliat la litru care în prezent nu mai face parte din range-ul distileriei, dar destul de des întâlnit pe mai toate aeroporturile lumii. După aprecierile unor cunoscători în domeniu ar avea vârsta de 8 ani, dar această informație este “off the records”.
Acesta este un tribut adus mării pentru influența esențială în aromele de briza sărata aduse de Oceanul Atlantic acestor whiskyuri. Toate whiskyurile din Islay sunt faimoase pentru gustul ușor sărat de mare și afumat, dar cele de la Bowmore, datorită maturării în celebra magazie No.1 Vaults aflată chiar pe malul mării, au o notă pronunțată de briza sărată și alge marine.
Este îmbuteliat la 40% abv și a fost maturat în butoaie de ex-bourbon ce-i conferă un echilibru al aromelor.
Are o culoare aurie, foarte palidă, gălbuie, cu o corpolență mică ce trădează un whisky tânăr.
Are un miros nu foarte pronunțat de orz și stejar, cu ușoare note de fum și fructe zemoase, foarte fresh.
Gustul este mai bun decât mă așteptam, foarte puțin afumat, dar dulceag și cu atingeri de sare și limetă stoarsă.
Finishul este unul cald, ușor și dulceag, de întindere mică spre medie.
Pentru un preț de 150-160 lei este o excelentă alegere, fiind un whisky foarte prietenos, perfect pentru zilele de vară ca atare sau în cocktail, dacă nu aveți pretenții exagerate de la un NAS.
Până data viitoare
Sláinte de la Mr.Malt!

Bowmore Surf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *