Recomandarea lui Mr Malt: Gerston

Recomandarea lui Mr Malt: Gerston

Continuăm incursinea în lumea single malturilor reconstruite de cei de la The Lost Distillery, cu distileria GERSTON.
Distileriile Gerston, căci este vorba de Gerston One și Gerston Two, au funcționat între anii 1796-1882 și respectiv 1886-1914 și au avut ca locație orașul Halkirk în comitatul Caithness, în partea de nord extrem al Scoției, aproape de Wick, casa celor de la Old Pulteney.
Gerston One a aparținut aceleiași familii Swanson toată perioada și a produs un whisky de foarte bună calitate, foarte cerut atât în zona, cât și de “lumea bună” din Londra și a avut o piață externă în India și Brazilia. Zona era foarte propice pentru fabricarea ilicită a whisky-ului, iar cele peste 17 distilerii din zonă au acumulat peste 200 de amenzi pe aceasta temă numai în 1826, consemnează Caithness Courier.
Apa din zonă avea un ridicat caracter de salinitate și pură influențând caracterul distilatului alături de turba de Caithness, de asemenea sărată și maritimă.
Puternica tradiție de consum de rom din zonă ne indică că o mare parte a distilatului a fost maturată în butoaie de rom, cât și folosirea de “quarter cask”. Registrele consemnează clienți importanți ca Ducele de Wellington, Bank of England, The Army and Navy Club London și Archibishop of York, pe lângă peste 100 de clienți locali.
Gerston Two a fost în proprietatea unui consorțiu londonez, cu o capacitate de 10 ori mai mare și foarte modernă pe atunci, dar care nu a reușit să ofere calitatea desăvârșită de la Gerston One și datorită faptului că nu au folosit resurse din zonă, nebeneficiind de suportul local.
Gerston este un blended single malt ce încearcă să redea gustul pierdut, specific primei distilerii Gerston și este unchilfiltred și fără adaos de caramel îmbuteliat la 46% ABV.
La culoare este auriu deschis, palid, cu o corpolență mică spre medie.
Mirosul este de whisky light, spre Lowlands, ușor acrișor, apoi se disting ușoare note de sare și fum, dar și migdale amare.
Gustul este rafinat, complex, dulce-acrișor de caisă necoaptă și ușor afumat și mineral.
Finishul este lung, ușor sărat și un pic de fum.
Un whisky destul de diferit, fin, cu un profil de arome ce parcă s-ar potrivi mai bine altor vremuri apuse.
Până data viitoare,
Sláinte de la Mr.Malt!

10941834_811049505635053_8753664685874074418_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *