Recomandarea lui Mr. Malt: Macallan 12 Fine Oak

Recomandarea lui Mr. Malt: Macallan 12 Fine Oak

Distileria Macallan este una dintre cele mai vestite și mai mari din Speyside și este un nume greu în industria de single malt din Scoția. Ei se laudă că această recunoaștere internațională se bazează pe 6 piloni ce dau greutate numelui de Macallan.
Acestia sunt : “sursa de excelență” dată de conacul Easter Ealchies House un etalon al conacelor tipic Highland construit în 1700 în stil iacobin, centrul spiritual al domeniului Macallan de 158 de hectare din care 41,5 hectare sunt cultivate cu celebrul orz Minstrel; “esențele tari se păstrează în sticluțe mici” cu referire la distilatoarele spirit still, curios de mici, cele mai mici din Speyside, atât de renumite încât le găsim pe bancnota de 10 lire ale Bank of Scotland. Acestea
asigură un maxim de contact între cupru și distilat și sunt în număr de 14, încărcate cu câte 3900 de litri; “inima distilatului” cu finest cut extrem de limitat, numai 16% din distilatul final mergând spre maturare, la un ABV de 69,8% ,deci un new make spirit extrem de selectiv; “cel mai important ingredient” reprezentânt butoiul foarte atent urmărit, de la plantarea stejarului, apoi în dogăriile din Jerez și America de Nord, în bodegile în care se umplu cu sherry și apoi în depozitele de maturare ale Macallan; “colorat doar de lemn” concept ce exclude orice adaos de caramel pentru toate malturile distileriei, consistența în timp a culorii whisky-ului fiind secretul priceperii specialiștilor de aici; “malts inegalabil” este nota de excelență dată de experiența acumulată și constantă atenție acordată calității pentru a crea un whisky cu adevărat măreț.
O poveste frumoasă pe măsura numelui sau mai degrabă a renumelui.
Recunosc că mă întorc circumspect la această distilerie ce mi-a lăsat impresia că-și cam păcălește clientii, dar o să-I acord oricând o șansă.
Macallan 12 Fine Oak este un whisky triplu cask maturat (sună promițător) și anume, în butoaie de stejar.
European ex-sherry, stejar American ex-sherry și stejar American ex-bourbon. Un malt rezultat din combinația a trei feluri de butoaie și nu un malt trecut prin 3 butoaie.
În general secțiunea “fine oak” este definită de ei ca un whisky mai light, al stilului Macallan, cu note de citrice, vanilie și nucă de cocos, iar cel de 12 ani este că ” gustul unei zile de vară”.
Culoarea este aurie palidă, un pic mai închisă ca un vin alb, cu o corpolență medie spre mare.
Mirosul este de condiment, un pic fructat și parcă miere, dar și un pic de bitter.
Gustul este ușor amărui cu puțin stejar și cam atât.
Finishul este amărui de condiment și vag fructat, scurt și cam plat.
Cred că aș fi preferat să încerc separat butoaiele cu istoric diferit decât această combinație pe cât de promițătoare, pe atât de dezamăgitoare.
Probabil că un Macallan bun este doar peste 18 ani (acesta fiind singurul care mi-a plăcut) .
Cum Macallan a ales să nu mai producă single malt cu indicație de vârstă s-ar putea ca în viitor să plâng după acest “12 ani”, oricum pentru împătimiții de Macallan orice investiție într-un malt cu vârstă declarată este recomandată.
Pentru mine rămâne o distilerie pe care nu pot să mi-o apropii.
Până data viitoare,
Sláinte de la Mr.Malt!

10407746_807011246038879_476041948005402625_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *