Recomandarea lui Mr. Malt Octomore 07.1

Recomandarea lui Mr. Malt Octomore 07.1

Colecția Octomore de la Bruchladdich cuprinde toate edițiile speciale cu cele mai afumate single malturi din lume și fiecare nouă etichetă surprinde prin unicitate și maiestria master distilerului.
S-a creat un adevărat cult Octomore și este frenetic urmarită de cunoscători orice nouă apariție. Nu degeaba distileria se autointitulează „progresivă”.
Octomore își trage numele de la ferma lui James Brown aflată chiar deasupra portului Port Charlotte pe harta. Cel mai afumat single malt din lume este o provocare și o spargere a convențiilor confortabile, este o demonstrație împotriva celor care consideră că numai un whisky vechi poate fi o capodoperă.
Este un pumn de fier într-o mănușă de catifea.
Pentru Octomore 07.1 s-a folosit orz recoltat de pe insula mare a Scoției (nu din Islay) și a fost afumat la foc de turbă până la 208 ppm. Ca toate etichetele Octomore a fost îmbuteliată în sticlă mată neagră (în contrast cu etichetele Bruichladdich turcoaz) tocmai pentru a sugera gradul înalt de afumare, de până la 208. Distilatul are 5 ani petrecuți în butoaie ex-bourbon, nefiltrat la rece și fără colorare, îmbuteliat la 59,5% ABV. Așadar totul este la maxim, mai puțin vechimea.
Culoarea este magistral descrisă chiar de creatorul acestui monstru afumat, Jim McEwan, ”ca un soare de vară pe nisipul Hebridean” (între noi fie vorba, pentru ei,scoțienii, soarele înseamna mult mai mult decât pentru noi). Eu asociez culoarea, mai modest, cu aur galben, strălucitor ca un chardonnay.
În opinia lui Jim mirosul este de spray marin și caramel, un pic de lămâie și tutun de pipă stins. Încet, încet fumul se ridică din pahar și iese puternic în evidență vanilia. Eu am detectat vanilia, un pic de acru de lămâie și urme de mentă.
Gustul este descris de McEwan ca fiind fin, dulce și afumat. Vanilia, mierea și citricul întâmpină un pic de sare, fum și scoici afumate. Subscriu pentru dulce, fum și vanilie, dar gasesc și note seci și aspre.
Finishul este spectaculos și foarte compex, lung și tare, vanilie pură și citrice. Ei înclină spre dulce de la butoi, învelit în sare și atins de fum.
Este impresia unei lungi nopți de vară când te încearcă răcoarea în apropierea toamnei. Doamne, ce poeți buni!
Pentru mine concluzia este că este un malt extrem de reușit, complex, un bun cobai pentru o analiză de caz și un bun exemplu pentru whisky tânăr. Necesită o atenție mărită și o răbdare pe măsură. Testat de două ori, nou de fiecare dată.
Până data viitoare,
Sláinte de la Mr.Malt!