Recomandarea lui Mr. Malt: Stratheden Classic

Recomandarea lui Mr. Malt: Stratheden Classic

În ultima sută de ani aproximativ 100 de distilerii au fost închise sau au dispărut pur și simplu.
Din cauza crizelor economice, supra-producției, războiului sau prohibiției branduri vestite, unice și chiar venerabile au fost pierdute pentru omenire. Până acum, The Lost Distillery Company își propune să reimagineze gusturi arome și single malturi ce astăzi nu le mai regăsim în piață. Brandurile propuse de ei sunt 4 blended malturi și anume: Auchnagie, Gerson, Stratheden și Jericho, fiecare cu câte trei variante, și anume: Classic, Archivists și Vintage.
Distileria Stratheden a fost înființată în orașul Auchtermuchty vechi centru comercial, în districtul Fife, în Lowlands în 1829 de către familia Bonthrone .
Pentru malturile sale a adus turba din insula Orkney, astăzi casa celor de la Highland Park și Scapa, aducând influențe de salinitate și briză marină din algele descompuse, o premiera a acelor vremuri. Totuși, ingredientul star al acestor malturi rămâne apa pură ca un cristal, foarte soft cu note de pământ si sare, dând un caracter mai degrabă costal, decât specific Lowlands.
Varianta Classic este o compunere de mai multe malturi ce recrează gustul whisky-ului produs aici ultima oară în 1926, single malt unchilfiltred și fără adaos de culoare cu un ABV de 46 %.
La culoare îl găsim auriu deschis cu o corpolență mică spre medie.
Mirosul este floral, ușor înțepător și un pic vanilat cu ușoare note de caramel.
Gustul este citric, proaspăt, dulce-amărui.
Finish-ul este scurt și astringent, ușor amărui.
Cu un strop de apă mirosul e mai amărui și apare și un pic de fum, gustul devine mai amar și finish-ul mai sec.
Aceste readuceri la viață a unor malturi demult apuse sunt mai aplicate și trebuie să te nimerești pe gustul acestor whisky-uri de alta dată. Se găsesc în magazine specializate și costă în jurul a 65 lire sterline.
Până data viitoare,
Sláinte de la Mr. Malt!

10838285_786813028058701_7845724869208805501_o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *