Recomandarea Mr.Malt: Aberlour A’Bunadh Batch 44

Recomandarea Mr.Malt: Aberlour A’Bunadh Batch 44

Aberlour vine de la Obar Lobhair, ce înseamnă în galică “gura izvorașului care susură” și este legat de locul unde este făcut, unde se aude în permanență ropotul pârâului Lour ce întâlnește râul Spey la Aberlour.
Încă de pe vremea celților era considerat că apa aceasta este una cu puteri magice, mărturie stând altarul ce s-a descoperit în spatele distileriei de astăzi.
Și mai târziu, în secolul VI aici este sfințită fântâna Sfântului Drostan care venise pe aceste meleaguri să-i creștineze pe scoțieni. Acestea au fost și considerentele pentru care James Fleming a înființat distileria în secolul XIX, iar spusele sale sunt gravate la intrarea în Aberlour House, școala satului în timpurile sale, ”There is more in you than you think” și care sună a invitație când te afli în fața unui dram de single malt Aberlour.
Alegerea de astăzi este Aberlour A’Bunadh (Batch 44), ce înseamnă “originalul” în galica veche și este realizat după indicațiile personale ale lui James Fleming, maturat în butoaie de sherry Spanish oloroso reconstruite manual și nealterat de procedee moderne ca filtrarea la rece, adaos de caramel sau diluare. Așadar, avem de-a face cu un cask strength de 59,7% ABV în toată plenitudinea aromelor ce pot fi regăsite într-un single malt.
Culoarea este una de ambră ruginie cu o corpolență medie spre mare.
Mirosul puternic de stafide alcoolizate, sherry și ciocolată neagră făra apă, iar cu un strop de apă dezvoltă note de cireșe amare și mai mult sherry.
La gust, neat, este sec, tare cu arome complexe de cafea prăjită și stafide, iar cu apă mai dulce și arome de fructe uscate și subtil de ghimbir și ciocolată amară.
Finishul este unul sec, profund, condimentat și ușor amărui.
Aceasta a fost degustarea lotului 44 (batch) și este o recomandare cât se poate de fermă și a fost aleasă din compania altor 3 single malturi Aberlour, respectiv 10 ani, 16 ani și 18 ani, încercate simultan. Un cask strength este oricum pe alt nivel, dar a avut ceva concurență cu dublu maturatul de 16 ani.
Pentru un pret de 340-370 lei este un ”must try before you die”,  pentru împătimiții Aberlour, cask strength sau sherry.
Până vinerea viitoare,
Sláinte de la Mr. Malt.

 

aberlour mateescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *