Recomandarea Mr. Malt: Ardbeg 10 Years Old

Recomandarea Mr. Malt: Ardbeg 10 Years Old

Insula Islay este locul milenar al celor mai afumate whiskyuri din lume, locul unde pionierii distilării ilicite au creat “aquavitae”. Locul unde “Lords Of the Isles” au domnit din secolul 12 până în secolul 15 și al căror lini de sânge coboară până la Macdougalls of Ardbeg, fondatorul acestui whisky minunat.
Abundența apei proaspete, solul foarte fertil și prețioasele întinderi de turbă fac din această insulă un loc de pelerinaj pentru iubitorii de single malt, iar cel mai bun whisky din lume nu putea fi conceput decât aici. Da, pentru mine Ardbeg 10 este cel mai bun whisky dintre toate entry-urile, iar distileria Ardbeg cea mai dragă.
Ardbeg 10 ani este un single malt de 46% abv, nefiltrat la rece, lucru total neobișnuit pentru un entry de distilerie, asta pentru a păstra întreaga savoare, conferindu-i totodată corpolență și profunzime al aromei.
Distileria este în proprietatea celor de la Louis Vuiton și este cea mai sudică distilerie din Islay, pe malul Atlanticului. Distilatoarele deosebite de la Ardbeg, cu purificatoarele unice pe insula, conferă un echilibru și o complexitate ce fac din Ardbeg un whisky la care alții doar aspiră…The Ultimate Islay Scotch Whisky…
La culoare îl găsim foarte palid, de vin sau de oțet, cu o corpolență mică spre medie.
Mirosul este unul mai mult medicinal decât de turbă, afumat și cu o pală de sare, proaspăt.
Gustul este dulceag, progresiv afumat, puțin intrigant (sigur nu te vei lămuri la primul strop), mai dulceag și sărat cu un strop de apă.
Finish-ul este dulceag și afumat, persistent cald, mediu spre lung.
Este foarte clar că este whisky-ul care mă definește, a cărui emblemă aș tatua-o (dacă m-ar lăsa mama), un single malt pentru care le-aș refuza pe celelalte (chiar și Laphroaig) și pe care nu l-aș bea în orice ocazie sau companie.
Whisky-ul entry level pentru care aș plăti fără nici o ezitare cei 250 de lei este într-adevăr Ardbeg 10 Years Old.
Până data viitoare,
Sláinte de la Mr Malt!

ARDBEG 10 YO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *