Recomandarea Mr.Malt: Auchentoshan 12 ani

Recomandarea Mr.Malt: Auchentoshan 12 ani

auchentoshan-12-year-old-whisky

Lowlands, cea mai sudică parte a Scoției care se află sub linia imaginară dintre Dundee și Glasgow și până la granița cu Anglia, este cea mai puțin prolifică din punct de vedere al producerii whiskyului, dar totuși cu un caracter aparte al distilatelor sale. Acestea au în general o corpolență mai mică, arome mai proaspete, mai citrice, dulci, excelente aperitive.
Distileria Auchentoshan (o-kan-to-shan înseamnă “colțul câmpului”) ființează din 1823 lângă Glasgow și este una din cele doar trei distilerii din Lowlands alături de Glenkinchie lângă Edinburgh și Gladnoch lângă Galloway, acum în proprietatea Suntory. Se distinge prin faptul că fiecare strop de whisky este distilat de trei ori, ajungând astfel la un abv de 80-82% față de 71% la dubla distilare, și prin poziționarea distilatoarelor în afara construcției.

Auchentoshan 12 yo este maturat în butoaie de stejar American ex-bourbon și în butoaie de oloroso câte 12 ani și apoi amestecate și este, așa cum ne-am obișnuit pentru o maturare de 12 ani, vârful de lance al distileriei.

Culoarea este una aurie cu reflexe de miere, cu o corpolență mică.

Mirosul dezvaluie atingeri citrice pe un fond de iarbă proaspătă și un pic de alună.
Gustul este unul dulceag, proaspăt, subtil de lime și mandarină.
Finishul este scurt și vag de ghimbir și alună.
Concluzia este că Auchentoshan 12 yo este un whisky proaspăt și ușor parfumat și lejer, foarte bun ca aperitiv sau pentru mixuri, pe care-l poți savura și vara pe caldură. Foarte corect raport calitate –preț, este un 12 ani pe care-l puteti achiziționa cu 150-170 lei.
Până data viitoare,
Slainte de la Mr. Malt!

 

DSC01163

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *