Recomandarea Mr. Malt: Balvenie 12 YO Triple Cask

Recomandarea Mr. Malt: Balvenie 12 YO Triple Cask

Balvenie este un nume mare în industria whisky-ului din Scoția și o prezență nelipsită pe toate piețele mondiale în magazine, baruri sau duty-free și multă vreme a deținut numărul 1 în preferințele mele pe “neafumate”.
Distileria se afla în Dufftown, Speyside și este singura distilerie de single malt ce își cultivă și maltează propriul orz de pe cele 1000 de acri ale fermei Balvenie Mains. Tot aici s-a păstrat și singura podea operațională de maltare din Highlands și de asemenea o echipă de dogari care duc mai departe cunoștiințele și experiența a multe generații în meserie. Au, de asemenea cazangii lor pentru repararea distilatoarelor, o meserie foarte rară și foarte apreciată. Peste toate aceste avantaje tronează un mare nume ca Malt Master… DAVID STEWART. După 50 de ani de activitate alegerea butoiului, mariajul între butoaie de diferite proveniențe, durata maturării, toate sunt o a doua natură pentru David.
Alegerea maturării în trei feluri de butoaie este ultima inovație a lui David și cuprinde whisky maturat în butoaie second-fill bourbon pentru rafinarea și maturizarea distilatului, first-fill bourbon barrels pentru nuanțele de cocos și vanilie, și first-fill oloroso sherry butts pentru savoarea de fructe uscate și condiment. Toate aceste butoaie diferite au îmbogățit single maltul 12 ani fiecare din ele și apoi au fost combinate într-un vas mare ce se cheamă “marrying tun” aproximativ 6 luni pentru desăvârșirea aromelor și gustului, o practică mai puțin uzitată astăzi.
Balvenie 12 triple cask este o ediție exclusive retail, cu un ABV de 40% ambalat în cutia albă binecunoscuta purtând semnătura inconfundabilă David Stewart.
La culoare îl găsim auriu roșiatic cu o corpolență mică spre medie.
Mirosul este puternic condimentat,dulce, fin si cu note de fagure de miere.
Gustul este ușor, de fructe uscate, vanilie și scorțișoara. Este un gust complex, ascuns la prima sorbitură, dar care merită atenție pe măsură ce golim sticla.
Finishul este cald si delicat, remanent condimentat.
Este o recomandare buna, un pic cam scump (50 lire pentru 1 litru), dar un triple cask reușit, mai ales pentru complexitatea gustului oferit.
Până data viitoare,
Sláinte de la Mr. Malt

BALVENIE TRIPPLE WOOD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *