Recomandarea Mr.Malt: Big Peat

Recomandarea Mr.Malt: Big Peat

BigPeat_Tube_for-web

Big Peat este ce se cheamă mai șoptit (denumire ce nu are voie să apară pe etichete) un vatted malt sau oficial blended malt, adică un amestec de single malturi, toate din Islay, alese cu grijă de îmbuteliatorul independent Douglas Laing & Company, o afacere de familie din 1948, acum la a treia generație.
Cu această recomandare intrăm pe un nivel mai înalt al malturilor produse de imbuteliatori independenți ce își aleg foarte atent distileriile, whisky-urile, butoaiele cât și perioadele de maturare.
Big Peat este un amestec de single malturi din distileriile Ardbeg, Bowmore, Caol Ila și defucta Port Ellen, dar și alte câteva pe care prefer să le țină secret. În concluzie este clar că va fi un whisky afumat, fenolic, specific Islay.
În pahar ne dezvăluie o culoare palidă, de vin alb sau chiar oțet, dovada nefiltrării la rece, a lipsei oricărei urme de caramel și maturat în butoaie mici, tradiționale (small batch).
Mirosul este unul proaspăt, curat și usor sărat, pe un fond predominant afumat-fenolic cu vagi urme de turbă (pământ reavan) și orz maltat.
Gustul este unul aspru pregnant de fum, dulceag și iodat.
Finishul este unul aspru, mediu, ușor sărat la început și remanent dulceag.
În concluzie este un whisky de referință pentru împătimiții de afumate prin mariajul acestor monștrii Islay desăvârșit de experiența unui îmbuteliator de renume. Prețul este de aproximativ 210-215 lei. Din păcate se găsește destul de rar în România cu toate că beneficiază de un marketing revoluționar și agresiv pe toate piețele din Europa.
Până vinerea viitoare,
Sláinte de la Mr.Malt

big peat mateescu

 

FOTO: ouidram.com, colecție personală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *