Recomandarea Mr.Malt: Bowmore 15 ani Darkest

Recomandarea Mr.Malt: Bowmore 15 ani Darkest

15yearsolddarkest

Alegerea mea în acest week-end este Bowmore 15 Darkest, un single malt excepțional al celor de la Bowmore.
Distileria Bowmore funcționează din 1779 și este prima din punct de vedere cronologic, iar unii ar spune chiar al gustului. Este situată în mijlocul insulei Islay, în satul cu același nume și este distileria ce produce cel mai echilibrat malt situat între cele din nord cu Bunnahabhain – plin de turbă și Bruichladdich – soft, gentil și neafumat pe de o parte și monștrii smoke Ardbeg, Laphroaig și Lagavulin din sudul insulei.
Situată pe malul Loch Indaal, beneficiază de briză sărată ce se reflectă în caracterul final al distilatului. Tot la acest caracter complex contribuie și faptul că produc propriul lor malt având podea de maltare și detin un warehouse situat sub nivelul mării (celebrul No1.Vaults).
Alegerea de a învechi încă trei ani în butoaie de Oloroso, după cei 12 ani în ex -bourbon, a fost una câștigătoare rezultând unul dintre cele mai bune Bowmore pe care le-am băut și la care cu siguranță mă voi întoarce cu plăcere.
Culoarea adâncă și bogată, de unde și numele, de chihlimbar puternic roșiatic incită ochiul și papilele.
Mirosul este unul delicious de ciocolată neagră, fructe uscate și atingeri de fum, fără a se simți deloc tăria alcoolică în ciuda celor 43% abv.
Corpolența este una medie spre mare.
La prima înghițitură se detașează gustul de lemn și stafide, iar la a doua întâlnire cu papilele, puțin fum, toffee și un finish complex de tannin de sherry. Foarte multe arome și destul de ușor sesizabile.
Întotdeauna am apreciat single maltul Bowmore ca fiind unul foarte “prietenos” cu un raport calitate-preț foarte, foarte bun (acesta din recomandarea de azi costă între 240-260 ron).
Până vinerea viitoare la ora 17.20,
Sláinte de la Mr.Malt

bowmore15darkest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *