Recomandarea Mr.Malt: Bunnahabhain Cruach Mhona

Recomandarea Mr.Malt: Bunnahabhain Cruach Mhona

bunnahabhain1
Alegerea pentru acest week end este de la distileria cu numele cel mai greu de deslușit dintre distileriile din Scoția, Bunnahabhain (care se pronunță Buna-havn și înseamnă în limba galică “gura raului”).
Face parte din istoria insulei Islay din 1881 și este situată la nord de Port Askaig pe malul lacului Sound of Islay. Single malturile acestei distilerii nu sunt așa afumate ca a celor din sud având în jur de 3-10 ppm.
Bunnahabhain Cruach Mhona (se pronunță Cruach-vona și înseamnă “grămadă de caramizi de turbă”) este un whisky foarte provocator. De ce provocator? Pentru că nu sunt un admirator al acestei distilerii (sau nu eram) și de asemenea, cum ați putut constata, al fenomenului NAS (no age statement). Ei bine, dacă cineva ar încerca un argument în favoarea NAS, acest single malt ar fi cu siguranță unul forte.
Cruach Mhona un distilat cu 50% abv, unchilfiltred și natural color este un whisky clar afumat, totuși gentil, care cuprinde cu siguranță și single malturi mai tinere de 10 ani și totuși pe mine m-a cucerit definitiv (această recomandare nu vine după prima sticla, ci după a treia).
Culoarea este una extrem de palidă, de vin alb chiar oțet, semn că butoaiele folosite sunt de ex–bourbon și butoi nou, cu o corpolență mică spre medie.
Mirosul este unul viu, dulceag și afumat, puternic de orz și fân uscat.
Gustul este foarte dulce, de malt, viguros, afumat, turbă și cu note fine de sare de mare.
Finishul este unul sec, afumat, de condiment și alge marine.
În concluzie, este cel mai bun whisky de la această distilerie, este o alternativă la whisky-urile puternic afumate ale insulei, ce se poate găsi în duty free, cu un preț de 240-260 ron îmbutelierea de 1 litru.
Încercați-l cu încredere, cu apă plată lângă voi pentru a găsi rețeta de diluție perfectă pentru fiecare.
Sláinte de la Mr Malt.
recomandareaaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *