Recomandarea Mr.Malt: Jura Prophecy

Recomandarea Mr.Malt: Jura Prophecy

Isle-of-Jura-Prophecy-Peated

Insula Jura este una dintre cele mai pitorești insule din Hebridele scoțiene, aproape lipită de sora ei mai cunoscută Islay. Numele ei înseamnă “cerb” în galica veche, iar locuitorii ei se numesc “diuracs”, o mică comunitate de 200 de locuitori din cei 1000 ce populau alta dată insula. Un drum, o școală, o distilerie ,un pub, un magazin și o comunitate… asta este Jura.
Distileria a fost reconstruită din temelii în 1963 după ce a funcționat oficial între 1810 și 1918, fiind un nume mare în industria whiskyului. Distilatele sale acoperă toată gama de gusturi, dulci, ușor afumate, extrem de afumate și fructate, distingându-se prin forma vintage a sticlelor și legenda din spatele fiecarui single malt reprezentată simbolistic.
Alegerea de azi este Jura Prophecy al cărei nume se leagă de un blestem din anii 1700 aruncat asupra familiei Campbell prin care ultimul membru al familiei care va părasi insula va fi un Campbell orb cu o șaretă trasă de un cal alb. Profeția s-a împlinit în 1938 când Charles Campbell, rămas fără un ochi în urma Marelui Război, era văzut pentru ultima dată pe insula Jura lângă iapa sa albă.
Acest single malt este unul non chillfiltred, cu un ABV de 46%
și este “profoundly peated”, după cum vedem scris și pe etichetă.
Cu o culoare aurie spre ambră, puternică și cu arce de scurgere foarte lentă, acest malt ne îmbie la a-l degusta de la prima privire.
Mirosul este unul complex, nedezvăluit de la primul sniff, de turbă și anason, uleios și sec.
Gustul este afumat și sec, caramel și note ușoare de ciocolată amăruie.
Finishul este unul lung, pregnant cu atingeri de fum și nucă sau arahide .
Malturile Jura nu trebuie ratate pentru că sunt unice și sunt trecerea de la afumatele Islay către aromatele Highland. iar Prophesy este, alături de Diurachs 16 ani, cel mai bun produs de la distileria Jura.
Este un must have fără îndoială, cu un preț de 240-250 lei, preț bun față de piețele de afară.
Până data viitoare,
Sláinte de la Mr Malt

jura recomandare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *