Recomandarea Mr. Malt: Lagavulin 16 YO

Recomandarea Mr. Malt: Lagavulin 16 YO

Lagavulin este un nume sacru în industria de single malt, poate cel mai cunoscut printre cunoscători (exceptând Glenfiddich și Glenlivet)
Distileria din Islay, proprietate a concernului Diageo, are doar câteva malturi în portofoliu, și anume: Lagavulin 12 cask strength, Distillers Edition – un dublu maturat, un 25 de ani și un 30 de ani, în afara vârfului de lance, Lagavulin 16 ani.
Încă din 1742 se făcea whisky ilicit la Lagavulin, dar oficial a fost deschisă prima distilerie în 1816 de către john Jonstone, ca apoi un an mai târziu Archibald Campbell să o deschidă pe a doua sub numele de Ardmore. Ele fuzionează după moartea lui Campbell și intră în proprietatea lui Alexander Graham la care decedatul avea datorii. În limba galică inseamnă “sunetul de la moară”.
Ileachii (locuitorii din Islay) spun despre Lagavulin că timpul scoate din whisky focul, dar lasă căldura înăuntru.
Culoarea este ambră închisă, strălucitoare, de coniac vechi cu o corpolență medie spre mare.
Buchetul este foarte bogat și complex, antispeptic la început, marmelada de portocale și un pic de toffee și se încheie cu miros suav de barbeque și atingeri de sherry.
La gust este întâi sec și dulceag de sherry și apoi uleios, proaspăt de iarbă și tente sărate.
Finishul este clar de afumat, turbă și foarte lung.
Un whisky cu un character complex, cel mai sec și totuși cel mai aromat distilat din Islay, o revelație când îl guști prima oară și niciodată o dezamăgire când revii.
Legenda urbană spune că Johnny Deep comandă un dram pe platoul de filmare doar pentru a se delecta cu mirosul său.
Un super clasic al single malturilor, un nume iconic, întotdeauna nelipsit din orice bar (chiar și în România) cu un preț de 360-390 lei este mai mult decât plătești.
Până data viitoare,
Slainte de la Mr Malt!

Lagavulin_16_YO

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *