Recomandarea Mr. Malt: Laphroaig 10 years old

Recomandarea Mr. Malt: Laphroaig 10 years old

Aceasta nu este o recomandare ci este un ELOGIU.
Acestui single malt îi datorez toată experiența mea în lumea whisky-ului, aproape 100 de malturi. Este prima dragoste în materie de whisky, este cel pe care aș cheltui și banii de taxi din Centru Istoric, este licoarea pe care aș alege-o ca pe ultima dorință la eșafod.
Este primul whisky pe care l-am mirosit înainte să-l dau pe gât și m-a cucerit cu mireasma sa, aroma cu care asociez și compar fiecare malt afumat. Este perfect ca miros, balans de arome și bineânțeles ca preț.
Datorită lui am reușit să vizitez Islay, aceasta Mecca a împătimiților de afumate. Pentru toate acestea … multumesc Laphroaig!
Am băut până acum mai multe îmbutelieri de la Laphroaig: Quarter Cask, 10 Cask Strength, Triple wood, An Cuan Mhor, 15 ani, 18 ani, 25 ani și toate poartă acea inconfundabilă esență Laphroaig 10 ani.
Este distilat după o metodă veche de 75 ani, iar gustul său inconfundabil se datorează fumului albastru de turbă ce se găsește numai în Islay, cea care usucă malțul de orz de pe podeaua de malțare.
În anul 1994 a primit aprecierea și garanția regală a printului Charles, iar de atunci poarta și blazonul galez cu cele 3 pene de struț. Tot atunci a fost înființat și clubul Friends Of Laphroaig.
Datorită caracterului său iodat a fost singurul whisky exportat legal în America în timpul Prohibitiei, ca medicament! A avut trei încercări de falsificare, cea mai cunoscută distilerie construită pentru a reproduce Laphroaig fiind Malt Mill în cadrul Lagavulin, binecunoscuta nouă și din filmul The Angels Share.
Laphroaig 10 ani este emblema distileriei și este de culoare galben auriu deschis cu o corpolență foarte plina, uleioasa.
La miros este foarte afumat, fenolic chiar medicinal, puternic și pregnant.
Gustul este unul de turbă și afumat, puțin dulceag și cu o tentă salmastră.
Finishul este unul marcant afumat și sărat inconfundabil.
Niciun bautor de whisky nu este împlinit fără să guste această capodoperă în domeniu.
Că îți va plăcea sau nu trebuie să treci prin experiența Laphroaig 10 ani. Pretul este unul perfect, iar aria de răspandire în barurile și magazinele de specialitate ne arată că este un must have.
Pana data viitoare,
Slainte de la Mr. Malt!

laphroaig 10 (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *