Recomandarea Mr. Malt: Laphroaig QA

Recomandarea Mr. Malt: Laphroaig QA

LAPHROAIG QUERCUS ALBA
Laphroaig Quercus Alba este un NAS (no age statement) al distileriei din Islay conceput special pentru piaţa de travel retail, un compromis pe care și cei de la Laphroaig nu aveau cum sa-l ocolească.
Este o dubla maturare de single malt tânar (probabil sub 7 ani) având prima maturare în butoaie de ex bourbon și o finisare în butoaie arse de stejar american noi (soiul se numeste Quercus Alba).
Aceasta degustare este rodul întâlnirii membrilor fondatori The Whisky Club, a doua experienta de acest gen desfasurată sub auspicii, dupa parerea mea, ideale.
La culoare găsim distilatul de un auriu viu, strălucitor și o corpolenţă medie spre mare.
Mirosul este specific Laphroaig: fenolic, dulceag de miere polifloră și ușor sprayat de briză marină sărată.
Gustul este de afumat, parcă mai dulceag decat cel de 10 ani, clar de stejar dar și cu note de prajitura de lămâiţa. Pentru cei cu papile gustative nealterate de experienţa single malt-urilor are un gust de chibrite stinse în apă de bunica pentru deochi. Pe fundal apare parcă și vanilia specifica butoaielor americane arse.
Finishul este unul dezamăgitor de scurt pentru împătimiţii de Laphroaig.
În concluzie acest NAS nu prea le-a ieșit celor de la Laphroaig, cel PX maturat în butoaie Pedro Ximenez lansat anterior fiind mai rafinat parcă, dar așa cum am mai spus aceste ediţii sunt de compromis.
Cu un preţ de 55-65 lire este un single malt cam scump și cam nereușit. Pentru fanii Laphroaig este desigur de bifat.
Până data viitoare,
Slainte dela Mr.Malt.

10590014_689657231116342_386188036_n

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *