Recomandarea Mr. Malt: Speyburn 10 YO

Recomandarea Mr. Malt: Speyburn 10 YO

Distileria Speyburn a luat naștere în anul 1897 și a fost înființată de John Hopkins care deținea la vremea aceea și distileria Tobermory din Mull. Este situată la Nord de orașul Rothes, în inima Speyside și se laudă cu titlul de cea mai fotografiată distilerie, ajutată și de peisajul superb în care se află.
Povestea spune că John a vrut să scoată primul whisky dedicat jubileului de diamant al Reginei Victoria în 1897, iar muncitorii au lucrat în noaptea de Anul Nou, fără uși și ferestre la distilerie ca să scoată un butoi de Speyburn Single Barrel 1987.
Astăzi este în portofoliul Inver House Distillery ce mai au și AnCnoc și Old Pulteney, și este prima distilerie care a introdus maltarea în cilindri (pneumatic drum maltings) în locul podelelor de maltare.
Emblema este un somon și este tribut râului Granty Burn, vestit pentru pescuitul de somon.
La culoare îl găsim Speyburn-ul de 10 ani, auriu palid, ca de vin alb cu o corpolență medie.
Are un miros proaspăt, floral și chiar, citric.
Gustul este puțin dulce, ușor de băut, chiar simplu.
Finishul este unul sec și un pic amărui, deloc complex și mediu ca lungime.
Este un whisky single malt ieftin fără pretenții (135 lei) la care după cutie și etichetă (care între noi fie spus, nu te atrage deloc) mă așteptam să nu fie senzațional și nu m-am înșelat.
Este o alegere de avarie, bunicel vara și o alegere în fața unui blend de hypermarket.
Luați-l dacă-l primiți cadou
Până vinerea viitoare,
Sláinte de la Mr. Malt!

Speyburn 10 YO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *