Recomandatea lui Mr. Malt: Caol Ila 12YO

Recomandatea lui Mr. Malt: Caol Ila 12YO

Distileria Caol Ila (se pronunță cull-eela) este cea mai mare distilerie din insula Islay, leagănul whisky-urilor afumate scoțiene și este situată pe malul nord-estic al insulei în apropiere de Port Askaig, unul din cele două porturi de feribot ale insulei.
Numele provine de la Sound Of Islay care este golful dintre Islay și Jura. Ea produce mai mult decât dublul cantității de whisky decât celelalte distilerii din Islay, aproape 9 milioane de litri anual, atât pentru single malt, cât și pentru blendurile Diageo.
Distileria este una dintre cele mai moderne din Scoția, dar nu beneficiază de un visitor center, ci numai de un mic magazin de prezentare.
Caol Ila 12 ani este vârful de lance al whisky-urilor distileriei și este cel mai reprezentativ al gamei, alături de îmbutelierile de 18 ani, 25 ani și distillers edition, precum și NAS-urile Moch și Stitchell, acesta din urmă neafumat.
Culoarea este una galben pai, ca de vin, ca urmare a maturării în butoaie ex-bourbon, cu o corpolență mică spre medie .
Mirosul este afumat, fresh ,cu tente spre mentă și briză marină.
Gustul este plin, uleios, dulceag și delicat de fum.
Finishul este lung, piperat,sec,de condiment si mediu afumat.
Cu un ABV de 43% și un preț de 209 lei, este un clasic al whisky-urilor afumate made in Islay și este o recomandare calduroasă pentru orice aficionado.
Până data viitoare,
Sláinte de la Mr.Malt!

1522287_750364131703591_7378700122878529901_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *