Single malt-ul afumat din…California

Single malt-ul afumat din…California

Lost Spirit Distillery din Monterey, California au lansat primul lor produs acum mai bine de un an. Este vorba despre un single malt whiskey denumit Leviathan I Peated American Single Malt.
Lebiathan I este un single malt whiskey (sintagmă întâlnită doar în cazul produselor irlandeze) afumat cu o cifră PPM (phenol part per million) demnă de invidiat și de către un single malt din Islay. Cifra declarată de Lost Spirit Distillery este de 110 PPM, care îl așează alături de nume grele precum Ardbeg sau Bruichladdich. Chiar dacă pare o eroare a naturii pentru puriștii genului, astfel de experiențe sunt binevenite în industrie. Alturarea termenilor single malt – (american) whiskey și smoked este într-adevăr o premieră în domeniul distilatelor
Numele nu este întâmplător ales, Leviathan fiind un monstru al mărilor, un personaj mitic și biblic ce face parte din demonologie. Este unul din cei 7 prinți ai Infernului și păzitorul gurii Iadului. Astăzi termenul definește în mod plastic oricare monstru marin adesea întâlnit în scrierile fantastice.
Acest whiskey este distilat în California, folosindu-se orz crescut în regiune, iar apoi afumat cu turbă adusă din centrul Canadei. Maturarea proaspătului distilat este făcută în butoaie de cabernet sauvignon din Napa Valley. Distilarea a fost făcută de către Joanne Haruta și Bryan Davis folosindu-se echipamente adunate de ei din lumea întreagă.
Îmbutelierea Leviathan I este de tipul cask strength și non-chill-filtered la 114 Proof sau 56% ABV. Single malt-ul din California are o personalitate feroce și influențe de mirodenii de la butoaiele de stejar peste care se suprapun aromele puternice ale jarului de turbă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
FOTO: lostspirits.net

Author

Pasionat de whisky și autorul primei lucrări românești despre whisky-ul scoțian - The Scotch Whisky Emporium - am decis să împărtășesc tuturor povestea frumoasă a acestui distilat cu o istorie de mai bine de cinci secole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *