Tipurile de whisky

Tipurile de whisky

Whisky-ul este o băutură din ce în ce mai apreciată la nivel mondial, fiind produsă peste tot în lume. Este o băutură spirtoasă, distilată din grâne fermentate, precum orz, grâu, secară sau porumb. Majoritatea varietăților de whisky sunt îmbătrânite în butoaie de stejar. Numele de whisky sau whiskey, depinde în funcție de locația în care a fost produsă băutura. Spre exemplu, în Uniunea Europeana, se numește whisky, în timp ce în America, dar și în Irlanda se numește whiskey. Așadar, există american whiskey, irish whiskey și scotch, japanese sau canadian whisky. Cu toate astea, acest aspect este ceva mai puțin important.

Ce conține fiecare tip de whisky ?

Whiskey-ul american se împarte în mai multe categorii: bourbon, rye, Tennessee whiskey, corn whiskey, wheat whiskey sau single malt. Toate celelalte sunt provenite din Scoția , Japonia, Irlanda sau Canada.

Bourbon. Este un whiskey american distilat din porumb fermentat, alături de un procent mai mic de grâne. In ciuda zvonurilor, bourbonul poate fi produs peste tot în SUA, nu doar în Kentucky. Cu toate astea, cel mai des este întâlnit în acest stat. Majoritatea sticlelor de bourbon sunt îmbătrânite cel puțin doi ani în butoaie noi de stejar, care ofera o aromă de vanilie și de cocos, precum și o culoare deosebită.

Corn Whiskey. Este realizat în proporție de 80% din porumb și poate fi vândut perfect legal fără a fi îmbătrânit.

Tennessee Whiskey. Este cunoscut și sub numele de Jack Daniel’s sau George Dickel, adică acele companii care s-au făcut cunoscute prin producția lui. Acest whiskey este filtrat prin cărbune, fie imediat după distilare, fie după îmbătrânire. În afară de acest detaliu, este aproape identic cu bourbonul.

Rye Whiskey. Este un whiskey american distilat din secară fermentată. Este puțin picant și este foarte popular pentru cocktailuri. Deși o perioadă bună de timp, acest whiskey a stat în umbră, astăzi este într-o creștere foarte puternică de vânzări.

Scotch Whisky.  Este un whisky produs în Scoția și îmbătrânit pentru minim 3 ani în butoaie reciclate, în care a fost în trecut whiskey american. Islay indică, de regulă, un whisky cu aromă de fum, Speyside un whisky moale în timp ce whisky-urile din Lowland și Highland indică, de regulă, tăria fiecăruia.

Single  Malt Scotch Whisky. Este un whisky produs într-o singură distilerie, dintr-un singur tip de orz.

Blended Scotch Whisky. Este un whisky amestecat din mai multe tipuri de single malt whisky, pentru o aromă cât mai unică. Sunt foarte cunoscute sticlele de Johnnie Walker, Dewar’s sau Famous Grouse. De regulă, Blended Scotch-ul este ceva mai ușor și mai subtil, dar și mai ieftin decât single malt-ul scoţian.

Whisky Japonez. Este un whisky care imită destul de bine Scotch-ul.

Whisky Canadian. Este un whisky blended foarte ușor, care are diverse arome și coloranți în întreg mixul.  Deși canadienii se referă la whisky-ul lor ca fiind Rye, acest lucru nu indică compoziția băuturii.

Irish Whiskey. Este foarte variat, incluzând whiskey cu aroma afumată, neutra sau robustă. Este cunoscut pentru sticlele de Jameson, care este un whiskey blended, cu amestec dintr-un whiskey slab, din grâne și unul mai puternic, single pot.

csm_Types_of_whiskey_13f094f53c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *