Top 5 cei mai bogați britanici din industria de whisky

Top 5 cei mai bogați britanici din industria de whisky

Proprietarii afacerii William Grant & Sons au fost desemnați cei mai bogați oameni din industria de whisky britanică. The Sunday Times Rich List 2014 a fost publicată zilele trecute dezvăluind numele oamenilor de afaceri din Marea Britanie care au averi fabuloase, obținute în diverse ramuri ale industriei și business-ului.
Membrii familiei Grant Gordon, deținătorii afacerii William Grant & Sons, mai cunoscuți la noi pentru brand-urile Glenfiddich, Grant’s, Monkey Shoulder sau The Balvenie dețin prima poziție a topului din industria de produse distilate din orz malțificat, dar totodată sunt și cei mai bogați oameni din Scoția cu o avere de 1.9 miliarde £.

glenfiddich-Distillery-Interesting-fact-07

În concordanță cu datele clasamentului celor de la The Sunday Times, cei mai bogați 1000 de oameni din marea Britanie astăzi, printre care și 104 miliardari au o avere cumulată de 518.9 miliarde £, în creștere cu 15.4% față de anul precedent. Așa cum arată Philip Beresford, analist economic și wealth expert se pare că Marea Britanie trece printr-un an uimitor din punct de vedere al fenomenelelor creșteri ale averilor personale.

Locul al V-lea al topului este ocupat de către familia Macdonald, foștii deținători ai Glenmorangie Scotch Whisky Distillery, afacere pe care au vândut-o către Luis Vuitton Moet Hennessy în anul 2004 pentru suma de 100 milioane £.

Locul al IV-lea a revenit lui John Rudd, deținătorul celei mai vechi afaceri cu vinuri și en-gross-ist de whisky. Compania sa Berry Bross & Rudd i-a pfurnizat o avere de 120 milioane £. Chiar dacă în ultimii doi ani afacerea a generat pierderi de 7.3 milioane £, trebuie menționat faptul că business-ul condus de John Rudd, azi în vârstă de 87 de ani este proprietatea familiei încă din 1698.

Poziția a III-a a topului este deținută de către Aaron și Tania Hilman, în vârstă de 49, respectiv 51 de ani. Ei sunt deținătorii distiller-ului și exportatorului Angus Dundee și au o avere estimată la 200 milioane £. Compania a făcut un profit record de 19.9 milioane £ în 2012 prin vânzarea distileriilor Tomintoul și Glencadam. Angus Dundee exportă whisky în peste 70 de state ale lumii.

Poziția secundă revine lui Vivian Imerman în vârstă de 58 de ani, fost deținător și CEO al companiei White & Mackay ce are o avere declarată de 355 milioane £. Cea mai mare parte a averii sale a fost dobândită din vânzarea acțiunilor sale de la White & Mackay către concernul indian United Spirits condus de controversatul miliardar Vijay Malaya. În februarie Imerman a achiziționat pachetul majoritar al producătorului sud-african de distilate TNB care are operațiuni și în Zambia, Sudan, Angola, Mozambic, Nigeria, Zimbabwe și Australia.

Author

Pasionat de whisky și autorul primei lucrări românești despre whisky-ul scoțian - The Scotch Whisky Emporium - am decis să împărtășesc tuturor povestea frumoasă a acestui distilat cu o istorie de mai bine de cinci secole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *