Tornada de whisky

Tornada de whisky

Un grup de artiști și oameni de știință scoțieni au creat prima ”tornadă de whisky”, un vârtej din vapori de whisky care poate fi inhalat cu ajutorul paiului.
Instalația ce produce ”tornada de whisky” a fost expusă la King’s College London’s Festival of Food and Ideas săptămâna trecută. Ea se folosește de un umidificator industrial pentru a crea vaporii din single malt-ul de la Talisker. Tornada este creată cu ajutorul unor ventilatoare într-un mediu controlat din sticlă.
Prin această nouă abordare, pasionații de scotch sunt invitați să guste din distilatul de la Talisker aspirând vaporii de whisky cu ajutorul unui pai. Experiența este inedită, mai ales că vaporii de whisky ajung direct în plămâni.
Pe lângă faptul că este o nouă interpretare a posibilității de a degusta un whisky, ”tornada de whisky” este o metaforă pentru impactul dintre terroir-ul scoțian și formarea aromelor dintr-un whisky. Astfel sunt puse în lumină elementele meteorologice care participă la maturarea whisky-ului: razele soarelui, temperatura, ploaia, umiditatea și vântul, toate fiind ingrediente ale învechirii whisky-ului.
Whisky-ul este adesea modelat de peisajul și zona în care este distilat și maturat, iar mare parte a trăsăturilor distincte ale unui whisky scoțian sunt date de aspectele vremii.

TORNADA DE WHISKY
FOTO: the spiritbusiness.com

Author

Pasionat de whisky și autorul primei lucrări românești despre whisky-ul scoțian - The Scotch Whisky Emporium - am decis să împărtășesc tuturor povestea frumoasă a acestui distilat cu o istorie de mai bine de cinci secole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *