Trabucuri versus țigari

Trabucuri versus țigari

Sunt convins că nu sunt singurul care mi-am pus speranțele în faptul  că pufăitul unui trabuc este mai puțin dăunător decăt fumatul țigaretelor obișnuite, așa că o să incerc să lămuresc problema intr-un mod documentat.
În timp ce ambele variante conțin frunze de tutun, marea diferență constă în conținutul de nicotină, 10 mg la țigarete versus 100-200 mg la trabucuri. Țigaretele conțin tutun mărunțit, nefermentat, învelit în hărtie, în timp ce trabucurile conțin frunze întregi de tutun supuse în prealabil unui proces de fermentare și  învelite într-o altă frunză de tutun.
Cu toate că majoritatea fumătorilor de trabuc consideră că este mai puțin expusă efectelor nocive ale tutunului pentru că nu inhalează fumul, speranțele lor (și ale mele) sunt deșarte deoarece conform cancer.gov, trabucurile conțin mai multe substanțe posibil cancerigene decât țigaretele și anume nitrosaminele produse în procesul de fermentație al tutunului.  De asemenea, datorită cantității mari de tutun din trabuc, procentul de gudron este proporțional mai mare.

trabuc_aprindere

Datorită faptului că frunza de tutun în care este invelit trabucul nu are o combustie suficientă, așa cum se întâmplă la țigaretele învelite în hârtie, arderea incompletă produce mai multe substanțe toxice, printre care monoxid de carbon, hidrocarburi, amoniac, cadmiu și multe altele pe care nici măcar nu vrem să le știm…
Studii recente au arătat că fumătorii de trabuc sunt mai puțin expuși  cancerului de plămâni și bolilor coronanriene dar mai expuși cancerului cu localizare la nivelul gurii, limbii, esofagului , însă vestea cea mai puțin rea este că nu există corelații ștințifice intre cancer si fumătorii care pufăie maxim un trabuc pe zi.
Concluzia firească este că tutunul dăunează sănătății în orice fel l-am utiliza, însă moderația poate face diferența.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *