Un mic dram pentru om…

Un mic dram pentru om…

Whisky-ul lansat în spațiu acum trei ani va reveni pe Pământ luna viitoare. Experimentul ar putea dezvălui cum afectează gravitația modul în care se maturizează alcoolul și gustul în spațiu. Distileria Ardbeg de pe insula scoțiană Islay a trimis malț nematurat împreună cu particule de stejar carbonizat pe Stația Spațială Internațională (ISS) într-o navă spațială de marfă fără pilot în octombrie 2011. Oamenii de știinţă speră să înţeleagă modul în care cei doi compuși interacţioneaza în condiţii de gravitaţie nulă. Flaconul de whisky special conceput orbitează atmosfera Pământului cu 28.000 km/h, de 15 ori pe zi, timp de 1045 zile. În tot acest timp, o sticlă identică a stat neatinsă în distilerie, fiind folosită ca eșantion de control. Single malt-ul este așteptat să revină pe Pământ, în Kazahstan, pe 12 septembrie. Cele două probe vor fi reunite într-un laborator din Houston, Texas, unde oamenii de știinţă vor examina interacțiunea moleculelor de malţ cu stejarul carbonizat, pentru a vedea ce diferențe apar între un whisky pământean și unul “spațial”.
“Distileria Ardbeg este cunoscută pentru asumarea de riscuri în dezvoltarea unora dintre cele mai râvnite whisky-uri din lume, de aceea este potrivit ca aceasta să fie prima distilerie ajunsă vreodată în spațiu”, a declarat Dr. Bill Lumsden, director de distilare și creare de whisky.

1409330106402_Image_galleryImage_Undated_file_photo_issued1409330107814_wps_68_Undated_file_photo_issued

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *