Whisk(e)y and cigars

Whisk(e)y and cigars

Pentru mulți aficionados, două dintre plăcerile vinovate ale vieții sunt whisky-ul și trabucurile hand-made. Sunt câteva considerente legate de calitatea fiecărui produs atunci când vine vorba despre a alege două astfel de produse care să se și potrivească.
În aceeași măsură în care reușim să împerechem un vin cu un fel de mâncare, chiar dacă nu toți suntem Antony Bourdain, deși  visăm la asta, la fel  putem asorta o țigară de foi sau un trabuc cu un whisky sau whiskey. Cum gustul și mirosul sunt experiențe personale, o astfel de alegere devine și ea foarte personală.  Alegerea corectă, în schimb va îmbunătăți considerabil, chiar dramatic plăcerea gustului care va deveni mult mai profundă ca sumă decât ca fiecare luat în parte.
Trabucurile sunt de de diferite forme, mărimi, arome și gusturi, iar plenitudinea aromelor este dependentă de o serie întreagă de factori, cum ar fi originea terroir-ului plantei, tipul de frunză folosită, perioada de maturare și nu în ultimul rând de modul de rulare a frunzelor.
În primul rând ar trebui să potrivim corpolența trabucului cu cea a whisky-ului, pentru că nu vrem ca vre-unul să devină vedeta serii. Ceea ce căutăm este echilibrul aromelor. Pentru asta un trabuc mai ușor de la Alec Bradley ar fi mult mai indicat de exemplu cu un whisky triplu distilat cum ar fi Auchentoshan sau Hazelburn, ultimul fiind destul de greu de găsit prin magazinele de la noi din țară. De asemenea, dacă esti un pasionat de whisky afumat din Islay și preferi Lagavulin sau Ardbeg, ar trebui să alegi în sconsecință ceva mai puternic pescara aromelor, un Partagas Serie D sau poate un Cain Daytona.

CAIN DAYTONA

În principal astfel de potriviri sunt mai ușor de făcut când e vorba despre single malt. Dar dacă totuși vrem să alegem un blended scotch de la Ballantine’s sau poate un Monkey Shoulder, amblele mai dulci, atunci cred că am putea folosi un trabuc mai dulce și mai bogat precum Por Larranaga. La fel de bine ar merge și cu un irish whiskey sau cu un bourbon de la Knob Creek.
Revenind asupra distilatelor americane din Kentucky, o excelentă pereche este făcută de către combinația dintre Maker’s Mark și Tatuaje Petit Cazadores, un trabuc cu o aromă netedă . Gama Tatuaje este astăzi a doua cea mai vândută marcă din Statele Unite după Pardon și este pe cale să ajungă numărul unu în Marea Britanie. Trabucul este rulat manual în Nicaragua și este considerat un foarte decent trabuc de 25 de minute.
Timpul alocat pentru a fuma un trabuc este de asemenea de luat în considerare. Nu vrei să investești într-un trabuc Punch Double Corona din care vei pufăi două ore dacă mai ai pe fundul sticlei doar one dram of whisky și te mai și grăbește soția să plecați la piesa de teatru la care ai uitat că ai bilete. Mulți producători de țigări s-au adaptat nevoilor cotidiene și a limitărilor oamenilor ocupați din zilele noastre și au gândit forme și mărimi de genul short robusto care poate fi savurat într-o perioadă mult mai mică decât un robusto.
Totuși este cunoscut faptul că trabucurile cubaneze sunt considerate cele mai bune din lume. Atunci se pune întrebarea: care este whisky-ul ce s-ar potrivi cu un astfel de trabuc? The Balvenie Single Barrel maturat vreme de 15 ani, o creație a renumitului și longevivului master blender David Stewart, este un single malt perfect atunci când vine vorba de adâncimea, bogăția gustului ce s-ar potrivi cu o cubaneză. Cred că cei de la the Balvenie pot face casă bună cu un brand cubanez precum Cohiba. Dar cum gustul și mirosul sunt experiențe individuale, multe combinații pot fi create folosind single malt-uri din Highlands, Speyside, Campbeltown, Islands, Lowlands și Islay, dar și bourbon sau irish sau chiar whisky japonez cu trabucuri dominicane, nicaraguane, cubaneze, din Honduras, Mexic sau Ecuador.

BALVENIE RANGE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *