Ardbeg dezvăluie rezultatele experimentului spațial

Ardbeg dezvăluie rezultatele experimentului spațial

În luna octombrie a anului 2011, distileria Ardberg a trimis pe Stația Orbitală Internațională un recipient cu whisky nematurat, amestecat cu particule de stejar ars, pentru a vedea cum influențează lipsa gravitației procesul de maturare. O probă din acest amestec a fost păstrată în distilerie pentru a compara rezultatele obținute. Whisky-ul a stat în spațiu o perioada de aproximativ trei ani, revenind pe Terra în septembrie 2014, la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Acest experiment face parte dintr-un program mult mai complex, inițiat de firma americană NanoRacks, ce și-a propus să studieze terpenii, compuși chimici ce stau la baza formării aromelor.

Iată că după un an de zile, timp în care Dr. Bill Lumsden, master distiller-ul celor de la Ardberg, a analizat cele doua mostre, rezultatele au fost făcute publice, diferențele fiind semnificative.

Eșantionul păstrat în distilerie are un miros specific de lemn, cu iz de cedru, fum dulce și oțet balsamic învechit, combinat cu stafide, caramel, vanilie și portocale coapte. Gustul este de asemenea lemnos, cu arome balsamice și fructate, cu o tentă subtilă de cărbune și antiseptic, ce duce la un finnish lung și persistent, cu note delicate de fum, gudron și prăjitura cu unt.

Proba trimisă în spațiu are un miros intens de fum, antiseptic, cauciuc si pește afumat, în amestec cu un parfum surprinzător de violete și sirop de coacăze negre, cu aromă puternică de lemn. Gustul este foarte concentrat, cu arome de prune uscate și stafide afumate, prune și cireșe glazurate, fum de turbă, mentă, anason, scorțișoara, costița și șuncă afumată. Finnish-ul este lung și intens, cu note de lemn, pastile antiseptice și fum de cauciuc.

În urma acestor rezultate, cei de la distileria Ardbeg au declarant că acest experiment a pavat calea către crearea unor profile aromatice fără precedent. Dr. Bill Lumsden a spus că după ce a mirosit și gustat whisky-ul maturat în spațiu, a devenit clar că intensitatea caracterului afumat și fenolic al Ardbeg-ului era mult mai mare și că a descoperit un set de arome afumate ce nu au putut fi evidențiate la proba maturată în distilerie. El a mai afirmat că deși Ardbeg-ul are deja un caracter complex, rezultatele experimentului arată un potențial pentru o mai mare complexitate, o altă fața a acestui whisky extraordinar.

ardbeg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *