Distileria Tullibardine a semnat o înțelegere cu una din companiile de biocombustibili din Marea Britanie pentru a deveni prima distilerie din lume care transformă produsele reziduale distilării în combustibil pentru automobile.
Înțelegerea este făcută cu Celtic Renewables Ltd, o companie ce face parte din programul celor de la Biofuel Research Centre din cadrul Edinburgh Napier University. Aceștia vor prelua rămățițele de tărâțe de alambic de la distilerie pentru o le transforma în biobutanol. Resturile de la distilerie conțin încă destul de multe zaharuri pentru a hrăni un anumit tip de bacterie ce poate procesa aceste resturi în biobutanol.
Anual distileria Tullibardine produce 6500 de tone de borhot, care se solidifică și 2 milioane de litri de tărâțe fermentate ce rămân în urma procesului de distilare. Anterior acestea se foloseau ca și îngrășământ pentru culturile agricole sau erau procesate și transformate în furaje pentru zootehnie sau aruncate în mare în urma plății unei licențe care costa distileria 250.000£ anual.
Proiectul are sprijinul Ministerului Mediului din Scoția care încearcă reducerea emisiilor de carbon prin încurajarea de astfel de tehnologii. În același scop organizația Zero Waste Scotland susține proiectul cu suma de 155.000£
FOTO: motherjones.com; philly.thedrinknation.com