Comert tradițional vs Travel Retail

Comert tradițional vs Travel Retail

Whisky și duty-free sunt de multă vreme un cuplu inseparabil, parte dintr-o afacere de 40 de miliarde de lire sterline anual (da da …..miliarde), acoperind magazine din aeroporturi, de pe feriboat, vapoare de croazieră sau magazine de frontieră.
Istoria asta a pornit în 1947, pe aeroportul Shannon, County Clare, Irlanda. Aici aterizau liniile transatlantice pentru realimentare. Dr.Brendan O’Regan a deschis primul magazin și a inventat conceptul atât de popular astăzi, care genereaza un flux de bani incredibil.
Bruxelles a hotărât în zilele noastre că acest concept este o anomalie în contextul Uniunii Europene. Astfel duty-free în Europa a devenit travel retail. În contextul pierderii avantajului scutirilor de taxe, retailerii și proprietarii de brand și-au diminuat profiturile și continuă să vândă cu prețuri mai mici în aceste magazine pentru a nu pierde masa importantă de consumatori, dar s-au și concentrat în același timp pe piețe emergente cum ar fi Rusia, India, America Latina și Asia.
Această piață al celui de-al șaselea continent înghite 6,8 milioane de baxuri de spirtoase (6 sticle/bax), cu felia de 4% din vânzările totale de spirtoase la nivel global, iar pentru Scoția 7% din vânzările globale se fac prin aceste piețe. Când vorbim de single malt, una din zece sticle vândute, este procurată din duty-free. Deasemenea, 3,3 miliarde de oameni au zburat măcar odată, adica 44% din populație.
Chivas vinde 11% prin duty-free, iar Williaam Grant & Sons a lansat 56 de produse exclusiv travel retail în ultimii 5 ani. Petru consumatorii de malturi această piață este foarte atractivă datorită tocmai acestui caracter exclusiv al îmbutelierilor și bineînțeles al prețurilor.
Partea cea mai îngrijorătoare este că a promovat prea agresiv NAS-urile (no age statement) și asta probabil va dăuna pe termen lung măcar prestigiului Scoției în materie de single malt.
Primele 3 magazine de pe aeroporturi sunt:
DFS T3 WINES and SPIRITS DUPLEX-Aeroport Singapore Changi
WORLD OF WHISKIES-Aeroport Heathrow London
LE CLOS-Aeroport Dubai International
Așadar, dacă aveți drum printr-unul din aceste aeroporturi, nu ratați magazinele dedicate whisky-ului.
Sursa whiskymag.com
whisky in duty free

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *