Oricum am împărți zonele Scoției, rămâne un lucru clar: mai mult de jumătate și până în două treimi dintre distilerii se află în Speyside. Caracterul asociat acestor distilerii este unul dulce, fructat și plin de miere. Dar nu totdeauna a fost așa. Înaintea Revoluției industriale, aceste distilerii sau cele ce s-au mai închis între timp, foloseau turba pentru uscarea orzului, dar odată cu intrarea căii ferate adânc în teritoriul Scoției, trenurile au adus combustibili mai ieftini și mai eficienți cum este cărbunele. Așa s-a renunțat la turbă pe insula Marii Britanii și turba a rămas combustibilul insulelor mici unde trenurile nu ajung.
Distileria Cragganmore a fost una din primele distilerii ce și-au construit cale ferată în interiorul sau, pentru a facilita accesul trenurilor până în curtea ei.
Această distilerie a fost aleasă de Diageo să reprezinte Speyside în colecția Classic Malts.
Dacă te aștepți ca maltul Cragganmore 12 ani să fie predictibil fructat,neprovocator și ușor de băut, pe gustul tuturor, vei fi surprins de complexitatea sa și notele de pajiște de primăvară cu flori de iarbă neagră.
La culoare îl găsim auriu deschis strălucitor și cu o corpolență mică spre medie.
Mirosul este dulceag, un pic condimentat și cu note de miere.
Gustul este surprinzător de dulce și complex, o părere de fum și fructe coapte.
Finishul este unul sec ,condimentat și de lungime mare.
Este un malt destul de bun cu un preț de 150-170 lei ,nu prea cunoscut în România dar o bună pledoarie pentru single malt, mai ales pentru cei aflați la inceputul călătoriei pe meleagurile maltului.
Până săptămâna viitoare,
Slainte de la Mr. Malt!