Despre frunzele Sun – Grown si Shade – Grown

Despre frunzele Sun – Grown si Shade – Grown

Pentru că de multe ori întâlnim acești termeni în descrierea unui trabuc, ar fi de folos să cunoștem si semnificația lor.
Plantele de tutun, din diferite varietăți sunt împărțite în două categorii, sun-grown și shade-grown, în funcție de expunerea la soare.
Frunzele crescute în plin soare ( sun-grown ) sunt mai groase, mai rigide și au o culoare mai închisă. De regulă sunt folosite în binder sau filler.
Frunzele shade-grown sunt frunzele plantelor crescute sub un acoperiș de tifon sau în nebulozitate naturală și au o consistență mai fină, mai mătăsoasă, sunt mai subțiri si mai maleabile decăt frunzele plantelor crescute în plin soare. Din acest motiv sunt folosite de regulă la wrapper.  Culoarea lor depinde de poziția pe plantă, cu cat sunt mai sus cu atât culoarea este mai intensă.
Tipuri de frunze sun-grown:
Seco – sunt frunzele cele mai bătrâne de pe plantă, de la bază, nu foarte aromate, nu foarte mari, dar oferă o bună combustie a trabucului.
Viso – sunt cele mai mari frunze ale plantei, conferă o combustie foarte bună și sunt foarte aromate cu un gust intens.
Ligero – unele din cele mai tinere frunze ale plantei, mai mici decat Viso, nu oferă o combustie satisfăcătoare, dar au o aroma si un gust foarte intense.
Medio Tempo – sunt frunzele cele mai de sus de pe plantă și cu o aromă intensă.
Astfel, aroma, tăria și gustul unui trabuc depind de măiestria Cigar Maker-ului în a combina diferitele tipuri de tutun și de frunze, procesul de blending fiind relativ asemănător cu cel din industria distilatelor de cereale.

culegator_tutun
Credite foto: ralphvelasco.com, cysiu.deviantart.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *