LYE PIPE ȘI UNGHIURILE SALE DE ÎNCLINARE

LYE PIPE ȘI UNGHIURILE SALE DE ÎNCLINARE

Lye Pipe este partea dintre gâtul distilatorului și condenser și are rolul de a conduce vaporii de alcool spre condensare.
Este confecționat din cupru, iar însemnătatea cuprului este dată de reacțiile complexe ce au loc cu vaporii de alcool rezultând compuși de mare importanță, cum ar fi esterii (cei ce dau notele de fructe). Bineînțeles că majoritatea esterilor iau naștere în distilator deoarece vaporii întâlnesc o mai mare suprafață de cupru, dar esteri adiționali se pot forma și în lye pipe. Cu cât acest lye pipe este mai lung, cu atât mai mult contact cu cuprul există. Sigur, pe undeva pe aici, intervine și viteza de distilare care este dată de gradul de caldură aplicat distilatorului. Cu cât acest grad este mai mare, cu atât rata de distilare este mai mare. O distillare înceată asigură o călătorie înceată a vaporilor de alcool prin lye pipe și un contact mai lung cu cuprul, deci un whisky mai fin, delicat și fresh. O distilare grabită dezvoltă distilate mai bogate, mai grele.
Cuprul absoarbe și componenții sulfurosi din vaporii de alcool (notele neplacute de carne, cauciuc sau vegetale).
In cateva luni de funcționare, lye pipe va acumula un strat de ulei și un fel de ceară de la vaporii ce trec prin el și va reduce interacțiunea dintre cupru și vapori, reducând absorbția sulfurilor, ca și producerea de noi esteri. Curățarea necesită timp mult și bani mulți.
În același timp, unghiul de înclinare al gâtului influențează proporția de componenți de aroma ușori sau mai grei în viitorul whisky.
Componeții de arome mai light, cum sunt cu siguranță esterii (notele fructate) sunt și fizic mai ușori și se evaporă din lichidul distilat la temperaturi mai mici. Cu cât distilarea continuă și crește temperatura, se evaporă și componenții mai bogati, mai grei fizic, cei cu note de cereale.
Cum vaporii de alcool se ridică prin gâtul distilatorului și continuă de-a lungul lye pipe, întâlnesc temperaturi din ce în ce mai mici și cu cât gatul și lye pipe sunt mai lungi, cu atât temperaturile vor fi mai mici. Asta înseamnă că acești componenți mai grei condensează în gâtul distilatorului și în lye pipe, iar cei ce ajung în condenser sunt mai bogați în componenți mai light. Tot ce se întâmplă în lye pipe depinde însă și de unghiul ascendent, descendent sau orizontal al lye pipe. Un lye pipe ascendent face ca alcooli grei să „cada” înapoi în distilator și doar cei ușori să ajungă în condenser adică rezultă un distilat cu un caracter ușor, fructat și elegant. Dacă unghiul este descendent, atunci distilatul va avea un caracter mai puternic și mai bogat. Orizontalul va dezvolta un distilat juma-juma.
Ca dimensiuni sunt de obicei de 3m ajungând și până la 4 m și cu o grosime în carne de 4mm. Cum distilarea erodează grosimea peretelui lye pipe aceasta este verificată anual și se înlocuiește când ajunge la 2mm (8-12 ani la wash still și 30 ani la pot still) și nu sunt sudate ci nituite sau bolțuite.
Cuprul, formele ,dimensiunile, unghiurile, gradele si timpii, toate influențează caraterul final al distilatului.

lye-pipe