Maturarea whisky-ului în butoaie mici

Maturarea whisky-ului în butoaie mici

Interesul din ce în ce mai crescut pentru butoaie mici, atunci când vine vorba despre îmbătrânirea whisky-ului, vine o dată cu expansiunea evidentă a distileriilor mici. Aceste acțiuni cauzează schimbări majore și în cazul distileriilor mari, care adoptă și ele butoaie cu dimensiuni mai mici.

Cei care promovează butoaiele mai mici, consideră că acestea oferă un produs superior într-un timp mult mai scurt decât în cazul butoaielor mari. Acest lucru dă un avantaj major începătorilor, care nu trebuie să mai aștepte mulți ani pentru a putea vinde un produs de bună calitate.

Evident, există și critici, care consideră că butoaiele de mici dimensiuni accelerează doar o parte dintre beneficiile pe care le oferă o maturare într-un butoi clasic, așadar, băutura produsă își pierde într-un fel din calitate.

Există și foarte mulți băutori care nu înțeleg exact care este diferența dintre maturarea într-un butoi de  200 de litri sau într-unul de 35 de litri, așadar, preferă varianta cea mai ieftină, lucru care dă un mare avantaj celor care produc în butoaie mici.

 

Care este, de fapt, diferența între butoaie?

 

Explicația este destul de simplă. Whisky-ul care stă într-un butoi de mici dimensiuni are contact mult mai mare cu pereții butoiului, așadar, procesele care se întâmplă într-un butoi mare pe parcursul a mai mulți ani, se pot întâmpla în doar câteva luni într-un butoi mic. Este motivul pentru care foarte multi producători decid să aleagă aceste butoaie de mici dimensiuni.

Din păcate, există și neplăceri în acest tip de maturare, deoarece butoaiele mici accelerează absorbția tuturor elementelor din lemn mult mai repede, iar acest lucru nu înseamnă neapărat un lucru bun.

Este adevărat că există ideea unui whisky de bună calitate, dacă este un whisky care a stat foarte mulți ani în butoi, însă de regulă, aceasta este o concepție greșită. Maturarea pe o perioadă mult prea îndelungată poate să ducă la o băutură neplăcută, mai ales dacă butoiul este unul nou.

Astfel, apare o limită de timp pe care un whisky trebuie să o petreacă în butoi, care în cazul butoaielor mici nu poate să fie mai mare de 2 ani. În acest timp, șansele ca unele acțiuni chimice să se petreacă sunt destul de mici, ceea ce duce la un whisky incomplet.

 

Așadar, cât de bun este un whisky maturat în butoaie mici?

 

Este adevărat că maturarea în butoaie mici nu produce întocmai un whisky clasic, însă acest lucru nu inseamnă că băutura rezultată nu este una de bună calitate. Chiar și producători precum Jack Daniel’s își schimbă deseori modul în care produc, așadar, datorită butoaielor mici pot apărea bauturi cu adevărat interesante.

Până la urmă, ceea ce contează cu adevărat este modul în care băutorul apreciază ceea ce bea, nu modul în care aceasta a fost produsă sau dimensiunea butoiului în care a stat. De asemenea, contează ceea ce se dorește de la whisky, așadar, se poate crea o nouă tradiție în acest sens.

Whiskey_barrels-300x300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *