Cultivatorii de orz sunt într-o continuă căutare pentru descoperirea unor varietați de orz cu randamente mai mari in producția la hectar pentru fermieri și producția de alcool pe tonă pentru distilatori.
Efortul de cercetare este de 5-10 ani pentru a omologa un nou soi și primește aprobarea IBD (Institute of Brewing and Distilling) după trei etape de omologare anuale.
În fiecare an IBD anunță ce soiuri sunt acceptate pe toată durata anului următor.
In prezent cele mai folosite soiuri de orz si productivitatea lor sunt:
Optic-5,3 tone/hectar
Concerto-5,7 to/ha
Oxbridge -5,5 to/ha
Belgravia-5,5 to/ha
Golden Promise ce a dominat piata intre anii 60-80 avea un randament de 4,5-4,7 to/ha.
Toate recoltele de orz depind foarte mult de vreme, iar o vreme ideală pentru orz ar fi una în care să plouă constant la însămânțare și să fie însorit cât mai mult timp după 3-4 luni când se acumulează amidonul prin fotosinteză. Cu cât mai multe zile însorite cu atât mai mare productivitate avem la a scoate alcoolul din amidon.
Un alt indicator de laborator important pentru distilatori este PSY (predicted spirit yield) adică randamentul de distilare preconizat. Aici avem urmatoarele date:
Concerto-410-420 litri/tona
Optic si Oxbridge-405-415 l/to
Belgravia-395-410l/to.
Golden Promise avea in perioada lui de glorie 380-395l/to.
Are vreo contribuție individuală fiecare din aceste soiuri de orz la caracterul new make spiritului și în final la aroma single malt-ului?
Contribuția este una minimă în comparație cu aportul fermentării și distilării la new make spirit nemaivorbind de caracterul maltului final unde intervine și maturarea cu aportul major la gustul și aromele single malt-ului.
Single malt-urile se obțin in cea mai mare parte din „orzul de primavara”, adică cel însămânțat în martie-aprilie și recoltat în iulie-august, spre diferență de cel de „iarnă” însămânțat în august-septembrie și recoltat în iulie-august.
Cel de primavară are un conținut de amidon mai mare decât cel de iarnă și duce la un randament de distilare mai mare cu 2-3 procente.
În Scoția sunt cultivate circa 250.000 de hectare cu orz de primăvară cu o medie de 5,5 to/ha.
Desigur, este o cantitate insuficientă pentru toată industria de whisky single malt așa ca se și importă orz din țările nordice și Europa, față de inceputurile industriei când se distila doar surplusul de orz ce rămânea de la vite sau de la consumul din gospodarii.
Acum in schimb, industria de whisky, incluzand cultivarea si distilarea orzului este al doilea mare contribuitor la produsul intern brut al Scoției.